Gylden dollar beruser business-folk og tærer på turister

Den stærke amerikanske dollar vil sprede guldstøv ud over de store danske selskabers halvårsregnskaber, der lander i den kommende tid. Danske turister skal til gengæld grave dybt i lommerne, hvis der står USA på sommerferie-menuen i år.

Den amerikanske dollar har haft fart på over det seneste år, hvor den er steget med omkring 25 pct. i forhold til den danske krone. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder og deres investorer kan gnide sig godt og grundigt i hænderne over, at den amerikanske dollar bliver ved med at drøne i vejret. Dollaren er over det seneste år steget med næsten 25 pct. i værdi set i forhold til kronen. Og da de danske selskaber fremlagde deres kvartalsregnskaber i foråret betød den stærke dollar, at flere virksomheder hævede den økonomiske overligger for resten af året.

Med halvårsregnskaber lige om hjørnet er der udsigt til endnu en dollarfest, der dog ventes at blive en anelse mere afdæmpet denne gang.

»Det overordnede billede vil være, at virksomhederne fortsat vil melde ud, at der kan lægges lidt ekstra til regnskaberne med en styrket dollar, men jeg tror ikke, at det kommer som en ekstraordinær positiv overraskelse denne gang. Det vil dog stadig give noget glimmer i regnskabstallene,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

I den seneste regnskabsrunde kunne virksomheder som Novo Nordisk og Novozymes med skarpe dollarkurser i baglommen opjustere forventningerne til resten af året og dermed forkæle deres investorer med bedre økonomiske udsigter. Når danske virksomheder har mange omkostninger her i landet, men til gengæld sælger stort i USA, kan en stærk dollar gøre underværker.

»Både Novozymes og Novo Nordisk er globale virksomheder, men de har nogle hovedsædefunktioner her i landet, som er ret store. Novo er kæmpe store i Bagsværd, mens Novozymes jo også er overrepræsenteret med omkostninger i Danmark relativt til selskabets samlede indtjening og omsætning. Det betyder, at de har væsentligt flere indtægter i dollar, end de har udgifter i dollar,« siger Per Hansen.

Mens investorer og virksomheder altså kan se frem til endnu en dollarparade, må en dansk familie med ferieplaner i USA leve med, at shoppingture og besøg i Disneyland kan blive flere tusinde kroner dyrere end sidste sommer. Om den stærke dollarkurs ligefrem kan få indflydelse på danskernes feriedrømme, tvivler Per Hansen dog på.

»Du kan selvfølgelige vælge at sige: Nu vil jeg som turist forholde mig til dollaren som en investor. Når dollaren går meget op, så skal jeg mindre til Asien og USA og mere til Europa. Men jeg både tror og håber på, at de, der skal ud at rejse, forfølger deres drømme,« siger Nordnet-økonomen.

Ifølge Nordeas prognose over dollarens udvikling er der ikke udsigt til, at der bliver trådt på bremsen. Tværtimod tyder det på, at en amerikansk dollar allerede til næste år vil være lige så værdifuld som en euro.

»Vi vurderer, at dollaren ved udgangen af 2016 vil ligge helt lige med euro. Det betyder, at en dollar vil koste 7,45 kr. Det kæmpe store dollarhop har vi taget, men både vækstudsigterne i USA og udsigt til stigende renter tilsiger, at dollaren skal styrkes,« siger Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg i Nordea.

Hendes råd er derfor: Hvis du planlægger at holde ferie i USA inden for det næste år, skal du se at få købt dine dollar i en ruf.