Guldprisen slår ny rekord – og nærmer sig historisk milepæl

Lave renter og en faldende dollar har skabt et godt miljø for guldprisen og sendt efterspørgsen på guld i vejret.

Guldprisen rammer højeste niveau nogensinde og er nu tæt på at krydse en historisk grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Dalder/Reuters/Ritzau Scanpix

Guldprisen fortsætter himmelflugten og slår endnu en gang rekord.

Mandag formiddag ligger prisen på en troy ounce i 1.974,43 dollar. Dermed flirter guldprisen med den psykologiske grænse på 2.000 dollar pr. ounce. Hvis guldprisen krydser denne grænse, vil det være første gang nogensinde.

»Det vil helt sikkert skabe overskrifter, hvis guldprisen bryder denne specielle grænse,« siger råvareanalytiker Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank.

Alene den seneste måned er guldprisen skudt i vejret med 11 pct., hvilket er den største månedlige stigning siden 2012. Det skyldes blandt andet, at den amerikanske valuta er faldet i værdi, samtidig med at de i forvejen rekordlave renter er faldet yderligere.

Flugt mod sikker havn

»Når dollaren falder i værdi, stiger råvarepriserne – i det her tilfælde guld – fordi guld handles i dollar. Så når dollaren er billigere, er det billigere at købe guld, og så stiger guldprisen. Derudover er de lange renter faldet,« forklarer Jens Nærvig Pedersen.

Investorer skeler ofte til guld, der er kendt som en »sikker havn«, når der er uro rundt om i verden. Siden den globale frygt toppede i midten af marts som følge af covid-19-udbruddet, er guldprisen steget fra omkring 1.500 dollar pr. troy ounce til lige knap 2.000 dollar – en stigning på godt 30 pct.

»Flugten mod en sikker havn afspejler primært bekymringer om den globale vækst, der er knyttet til det stigende antal covid-19-tilfælde over hele verden og eskalerende spændinger mellem USA og Kina,« siger Vivek Dhar, der er råvareanalytiker i Commenwealth Bank of Australia, i et notat ifølge Bloomberg.

På trods af den store stigning i guldprisen i år hævede Goldman Sachs i forrige uge sit mål fra 2.000 til 2.300 dollar pr. troy ounce. Den amerikanske investeringsbank argumenterede i et notat for, at realrenterne kan falde endnu mere, og at guld derved kan blive en mere attraktiv investering.