Guld hittede blandt råvarer i 2013 trods nedtur

Guldprisen er hamret ned i løbet af 2013, men alligevel er det ædle metal den mest handlede råvare for privatinvestorerne i Saxo Bank.

Guldprisen er hamret ned i løbet af 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en opgørelse over volumen i de futures-kontrakter, som de private bruger til at handle råvarer gennem.

Blandt Saxo Banks fem mest handlede future-kontrakter for råvarer i 2013 ligger guld på førstepladsen. Derefter følger på listen WTI-olie (amerikansk), Brent-olie (europæisk), sølv og som den femte mest handlede kobber.

- Guldpriserne målt i danske kroner er faldet med 30 pct. og med 36 pct. siden toppen i 2012. Det gule metal vækker stærke følelser, men vores holdning er, at guld er en finansiel boble, der er bristet, og at priserne vil fortsætte med at falde, lyder det fra investeringsdirektør i Saxo Bank, Teis Knuthsen.

Det indeværende kalenderårs faldende guldpriser er det største på årsbasis i omtrent tre årtier, fremgår det af Bloomberg News. Således skal man helt tilbage til 1981 for at finde et større prisfald i guldet.

- Guldpriserne nærmest eksploderede i 10-året til 2012. Først som følge af stigende velstand i emerging markets, siden i frygt for et monetært sammenbrud efter finanskrisen. På trods af en aggressiv og utraditionel pengepolitik siden 2008 er inflation en mangelvare de fleste steder, og dermed mangler det primære argument for at købe guld set fra et investeringsperspektiv, vurderer Teis Knuthsen og fortsætter:

- Guldets nedtur kan sagtens fortsætte i de kommende år.

Mandag formiddag koster en troy ounce guld 1204,3 dollar som følge af et fald på 0,8 pct.