Guld, boliger eller aktier - Her er tip fra Millionærklubben

Sælg guld, og sæt i stedet dine penge i amerikanske ejendomme og aktier. Sådan lød rådet fra investor Lars Tvede, der tirsdag gæstede Millionærklubben på Radio 24 Syv

Iværksætter og investor Lars Tvede mener, at europæiske aktier er undervurderede, men at guldprisen til gengæld skal ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Guldprisen er inde i en boble. Til gengæld er europæiske aktier meget mere attraktive, end de har ry for, og så peger statistikkerne på, at det kan være en god forretning at investere i ejendomme i USA.

Sådan lød nogle af rådene fra investor og iværksætter Lars Tvede, der tirsdag formiddag gæstede Millionærklubben på Radio 24 Syv.

Lars Tvede er forfatter til flere bøger om tendenserne og psykologien bag bevægelserne på de finansielle markeder. Herunder følger hans argumenter for, hvorfor guldprisen skal ned, mens aktiernes skal stige. (Vi skal understrege, at rådene er subjektive og ikke Berlingske anbefalinger, red.)

Derfor skal aktiernes stige

Flere af de store toneangivende globale indeks ligger i øjeblikket på rekordniveauer. Men for Lars Tvede ser aktierne stadig billige ud, fordi mange store globale virksomheder har en god indtjening og en såkaldt earningyield (virksomhedens indtjening per aktie, red.) på omkring 7-10 procent.

»Det tal skal man sammenligne med inflationen, som i EU - og de fleste af de lande, vi investerer i - ligger på omkring 1-2 procent. Så hvis man får et afkast på omkring 7-10 procent, så slår det jo klart inflationen,« sagde han til Millionærklubben og fortsatte:

»Derudover skal man også se på, hvad man kan få af afkast på andre ting. Og der kan man f.eks. kigge på statsobligationer, hvor man får så lavt afkast, at det næsten er helt sikkert, at hvis man holder obligationerne til udløb, så har de ikke kompenseret for inflationen. Det vil altså sige, at man kommer til at tabe på det,« sagde han.

Deltag i Berlingske Business Aktiespillet og vind en rejse til 50.000 kr.

På trods af skrumpende økonomi i Europa og eurokrise, ser Lars Tvede de europæiske virksomheder som »noget af det mest attraktive at investere i« lige nu.

»Det er fordi, at man jo ikke investerer i Europa men i europæiske virksomheder. Mange af de europæiske virksomheder klarer sig udmærket og har fornem indtjening, fordi de har en stor del af deres marked udenfor Europa,« siger han.

Investorens råd er at investere i de europæiske virksomheder, der har en stor del af deres marked i Asien og lukrerer på regionens vækst, men samtidig er undervurderede, fordi de ligger i Europa.

»Jeg har f.eks. investeret i nogle virksomheder indenfor forbrugsgoder, især luksusbranchen er min favorit, fordi den ikke har konkurrence som andre firmaer. Det kan være bilfabrikker som Volkswagen og BMW, hvor aktierne er enormt billige, « sagde han.

Guldpris skal falde yderligere

I løbet af de seneste 10 år har det været særdeles attraktivt at have guldbarrer, guldprisen er steget med over 300 procent siden 2003, men nåede dog en foreløbig top i en pris på 1750 dollar per ounce (1 ounce = 28,3 gram), og i løbet af det seneste år er guldprisen faldet med ni procent. Og Lars Tvede forudser, at prisen skal falde yderligere.

»Man kan umuligt argumentere for, at guld er billigt, når prisen har taget sådan en tur. Fordi godt nok er efterspørgsel efter guld til smykker gået op, men hvis man kigger på statistikkerne, så er produktionen af guld gået nøjagtigt ligeså meget op,« siger han.

Flere af guldentusiasterne peger også på, at den højere guldpris kan retfærdiggøres, fordi omkostningerne ved at udvinde guld og drive guldminer er steget. Men det argument bider Lars Tvede ikke på.

»Det er rigtigt, at omkostningerne rent faktisk er steget. Nu ligger de omkring 800 maksimalt 1200 (dollar per ounce, red.), og guldprisen var helt oppe i 1750. Så jeg vil sige, at hvis guldprisen er ved at normalisere sig, så skal den ned mellem omkring 1000. Så er den dernede, hvor nogle af producenterne har lidt svært ved at få det til at hænge sammen. Og det er normalt der et marked ligger,« sagde han.

Køb ejendomme i USA

Normalt er guld populært blandt investorer, fordi det er et fysisk aktiv, og derfor bliver betragtet som mere sikkert og et værn mod f.eks. voldsom inflation. Men Lars Tvede peger på, at der er bedre alternativer.

»Hvis man er bange for inflation eller bange for en nedsmeltning i samfundet og gerne vil have nogle fysiske aktiver, så må man kigge på alle de fysiske aktiver, der er. Og min bedste sammenligning er mellem guld og amerikanske ejendomme,« sagde han.

I USA er boligpriserne igen begyndt at stige og ifølge Lars Tvede peger statistikker og nøgletal på, at tendensen vil fortsætte. Han har blandt andet kig på de amerikanske boligejeres »affordability«, som er et udtryk for, hvor stor en del af boligejernes indtægt, der går til at betale afdrag og renter på boliggælden.

»Jeg har statistikker på affordability helt tilbage til 1980. Og i dag har vi langt den bedste situation siden 1980. Ejendomme er virkelig billige for en amerikansk forbruger i dag« siger han.

Lars Tvede peger også på, at udbuddet af boliger til salg i USA er faldet til det laveste niveau nogensinde, efter at det i 2008 var på det højeste niveau.

Han har investeret i en fond, der har specialiseret sig i at købe amerikanske villaer fra banker, der har fået dem tilbage fra boligejere, der ikke kunne betale af på deres lån. Fonden sætter så boligen i stand, og lejer dem ud igen. Ifølge Lars Tvede har kapitalfonden i øjeblikket en indtjening, der svarer til et afkast på 12 procent per aktie.

»Det er på den måde, man skal investere i reelle aktiver, i stedet for at købe guld, som er i en boble,« sagde han.

Du kan lytte til hele programmet her, hvor Lars Tvede også forklarer om sin investeringsfilosofi, om »The Sweet Spot« og hans syn på den teknologiske udvikling indenfor både robotproduktion og energibranchen.