Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mens Danmark holder forlænget weekend på grund af pinsen, er der stadig aktiehandel på de europæiske markeder, hvor humøret er højt over næsten hele linjen.
Det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks stiger 0,9 procent, det tyske DAX er oppe med en procent, og det franske CAC 40 stiger 1,2 procent. Også i USA er der udsigt til en positiv handelsdag med futures for alle de tre store indeks i plus. Det lægger op til en grøn aktiedag i Danmark tirsdag, når eliteindekset, C25, åbner for handel igen efter pinsen.
Mandagens grønne tal kommer efter en turbulent afslutning i sidste uge, hvor en stærk amerikansk jobrapport mindede investorerne om, at der er flere renteforhøjelser på vej i USA. Det fik blandt det it-tunge Nasdaq til at lukke med et fald på 2,5 procent i fredags, hevet ned af blandt andet Apple og Facebook-ejeren Meta Platforms, der begge faldt cirka fire procent.
Bekymringer over stigende renter har det meste af 2022 gjort aktiemarkedet nervøst, og med inflationen tæt på de højeste niveauer i 40 år i både USA og Europa er der lagt op til en sommer fuld af pengepolitiske stramninger. Den Europæiske Centralbank holder rentemøde på torsdag og forventes at signalere, at den vil hæve renten i juli, hvilket vil den være første renteforhøjelse fra ECB siden 2011. De seneste seks år har den europæiske styringsrente været negativ, og siden september 2019 har den ligget på minus 0,5 procent.
I USA forventer investorerne, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sætter renten op med 50 basispunkter på sine møder både den 15. juni og 27. juli og dermed kommer op på en rente på mellem 1,75 og to procent.
Håb i Kina
Rentefrygten er dog mandag overskygget af positive nyheder fra Kina. Efter flere ugers coronanedlukninger er Beijing ved at genåbne, hvilket har skabt håb om stærkere økonomisk vækst i verdens næststørste økonomi og en opblødning af problemer i de globale forsyningskæder. Shanghai ophævede i sidste uge en række coronarestriktioner efter en to måneder lang nedlukning, der blandt andet førte til omfattende fabrikslukninger og store forstyrrelser inden for produktion og global handel.
De seneste måneders strenge coronanedlukninger i Kina har gjort økonomer og investorer nervøse for, at den manglende økonomiske aktivitet i Kina kunne skubbe verdensøkonomien ind i en recession senere på året eller i 2023. Derfor tog de kinesiske aktier mandag også imod nyhederne om en genåbning med jubel. Shanghai Composite-indekset lukkede med en stigning på 1,3 procent, mens Hongkongs Hang Seng-indeks steg 2,7 procent.
London i fokus
Investorerne holdt mandag også et tæt øje med nyheder fra Storbritannien, hvor premierminister og konservativ partiformand Boris Johnson står over for et mistillidsvotum. Afstemningen finder sted mellem klokken 19 og 21 dansk tid, og resultatet forventes at blive offentliggjort umiddelbart efter.
Taber Johnson afstemningen, bliver han nødt til at trække sig som premierminister. Mistillidsvotummet kommer efter en periode med masser af turbulens og politisk modvind for Det Konservative Parti i kølvandet på den såkaldte partygate-skandale, hvor Johnson brød sin egne coronaregler.
Det britiske finansmarked tog imidlertid uroen i stiv arm. Det toneangivende FTSE 100-indeks steg 1,3 procent, efter at have været lukket torsdag og fredag i sidste uge for at fejre dronning Elizabeths 70-års jubilæum som regent. Pundet steg også over for dollaren til en kurs på 1,26 dollar, hvilket er en stigning på 0,7 procent fra i fredags.