Grimme rygter om Irland sender aktierne ned

Rygterne svirrer om, at Irland er i så store økonomiske problemer, at landet skal have hjælp fra IMF. Det fik prompte aktierne over hele Europa til at gå i minus.

Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De europæiske aktiemarkeder er fredag eftermiddag gået i minus, idet investorerne omtrent kl. 13.30 noterede sig, at de irske renter begyndte at stige kraftigt på rygterne om, at Irland kan have behov for økonomisk hjælp fra IMF.

Derudover er der tale om fornyet irsk bankuro, idet oppositionen nu ønsker, at regeringen bør forsøge at forhandle med Anglo Irish Banks långivere om, at obligationsejerne skal være med til at dele byrden for afviklingen af den nu statsejede irske bank.

Den irske avis Irish Independent skriver fredag, at Irland kan få brug for hjælp fra IMF på et tidspunkt.

Prisen for at konkursforsikre sig mod landets statsbankerot har da også i dag nået et rekordniveau.Prisen på såkaldte Credit Default Swaps (CDS) er i dag steget med 38 basispoint til 428,3 (4,3 procentpoint) ifølge analysefirmaet CMA DataVision.CDS'erne er et udtryk for markedets opfattelse af landenes risiko for statsbankerot formuleret som prisen på at forsikre statsobligationer mod forlis.Det sker mens finansmarkederne forbereder sig til udstedelsen af irske statsobligationer for op til 1,5 mia euro på tirsdag. Den irske toårige rente var fredag eftermiddag steget omkring 44 basispoint til 3,94 procent, mens den ti-årige rente er steget 22 basispoint til 6,26 pct. Den tyske ti-årige rente er faldet 7 basispoint til 2,41 pct. Det ti-årige rentespænd mellem Tyskland og Irland er noteret til et rekordstort spænd på 385 point.

Det ledende tyske indeks, DAX, er nede med 0,6 pct., det franske CAC 40-indeks er en halv procent nede, mens FTSE 100 i London har tabt 0,3 pct. af værdien siden i morges.

(RB-Børsen)