»Grim« beskriver aktiestemningen efter nyt amerikansk rentehop – C25 åbner med fald

Den amerikanske centralbank, Fed, hævede onsdag renten igen igen. Det fik med det samme de største amerikanske indeks til at dykke, og den dårlige stemning ser ud til at fortsætte.

De tre største amerikanske aktieindeks faldt med omkring 1,7 procent, efter at Fed hævede renten for femte gang i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael M. Santiago/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften dansk tid hævede den amerikanske centralbank, Fed, styringsrenten for femte gang i år. Og for tredje gang i træk med hele 0,75 procentpoint, hvilket bragte renten op på 3,25 procent.

Hoppet affødte prompte en reaktion fra markedet. På få timer op til lukketid faldt de tre største amerikanske aktieindekser, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, alle med omkring 1,7 procent.

Det danske C25-indeks fulgte torsdag morgen trop – i skrivende stund med et fald på omkring én procent.

»Investorerne var forventningsstyret og på forhånd advaret om rentestigningen og yderligere stigninger. Alligevel falder aktierne yderligere,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Alt peger i retning af, at Fed ikke er færdig med at hæve renten for at få bugt med inflationen. Rationalet synes at være, at det er bedre at få en uundgåelig økonomisk nedtur overstået end at trække den i langdrag, skriver Bloomberg.

De kommende uger, måneder og år

Fed-chef Jerome Powell gjorde det onsdag helt klart, at centralbanken vil fortsætte rentestigningerne. Potentielt med yderligere 1,25 procentpoint samlet.

»Grim« er en passende måde at beskrive markedsstemningen torsdag morgen, og aktieudsalget vil formentlig fortsætte, skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

I Sydbank skriver aktieanalysechef Jacob Pedersen, at man på de globale aktiemarkeder bør forvente svage eller negative afkast i nogle år:

»Fed indikerer yderligere rentestigninger, og der er ikke udsigt til rentenedsættelser før tidligst i 2024. Vi fastholder det røde afkastbarometer på de globale aktiemarkeder og forventer et lavt eller negativ afkast hen over det kommende år. De næste uger og måneder vil ud over den pengepolitiske opstramning blive præget af en væsentlig højere andel af nedjusteringer, end investorerne har vænnet sig til.«

»Dr. Doom« giver sit bud

Den amerikanske økonomiprofessor Nouriel Roubini fik i sin tid øgenavnet »Dr. Doom«, efter at han forudså boligboblens brist og finanskrisen i 2008.

Han har for nylig varslet, at han tror, at det bliver langt værre på aktiemarkedet, før det bliver bedre. Formentlig først på den anden side af stagflation (økonomisk minusvækst, høj arbejdsløshed og høj inflation), massiv gældskrise og global recession, der begynder i slutningen af 2022 og kan vare hele 2023.

Roubini tror, at Fed er nødt til at få renten helt op på fem procent for at tøjle inflationen, og at S&P 500, der allerede er faldet over 20 procent siden årsskiftet, vil falde med yderligere 30-40 procent.