Græske bankers aktiekurser styrtdykker

De græske banker oplever voldsomme kursfald på børsen i Athen torsdag, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) onsdag aften fastslog, at Grækenland ikke længere opfylder hjælpepakkens betingelser, og at græske statsobligationer derfor ikke længere kan bruges som sikkerhedsstillelse ved ECB's likviditetsoperationer.

Græske banker er dog ikke udelukket som modparter i Eurosystemet og kan fremover hente likviditet i den græske centralbank under ECB's emergency liquidity assistance (ELA), fastslår Nykredits cheføkonom Ulrik Bie i en kommentar.

- Men kreditrisikoen vil fremover alene ligge på den græske centralbanks bøger, ligesom renten er højere end ECB's udlånsrente. I den ikke utænkelige situation, at Grækenland går statsbankerot (igen) og forlader euroen vil både den finansielle sektor og den græske centralbank blive trukket med i faldet, men uden at der kommer tab i de øvrige eurocentralbanker fra denne post, understreger cheføkonomen.

Blandt de græske banker falder Alpha Bank fra åbningen torsdag ifølge Reuters med 17 pct., Piraeus Bank falder 27 pct., Eurobank Ergasias dykker 18 pct. Det samlede græske bankindeks falder 22,8 pct., mens det toneangivende græske marked dykker 7,2 pct.