Græsk håb varmer op under renterne

Renterne på statsobligationer i Danmark og resten af Nordeuropa ser ud til at fortsætte op, når obligationsmarkedet kommer i gang tirsdag.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI

Allerede mandag var der opdrift for statsrenterne, efter at de græske forhandlinger så ud til at nå et tøbrud. Sent mandag var der endnu flere positive toner oven på EU-topmødet, og det har blandt andet givet rentestigninger i USA.

Den danske rente på den tiårige statsobligation med udløb i 2025 endte mandagen med en stigning på 13 basispoint til 1,05 pct. Og det ser ud til, at medvinden vil fortsætte tirsdag, hvor den amerikanske tiårige rente til morgen er steget med 1 basispoint til 2,38 pct. i Asien.

Håbet om en græsk løsning har fået mere næring efter intens mødeaktivitet i Bruxelles mandag - først mellem EU-landenes finansministre og siden toplederne.

»Efter topmødet sagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at grækerne har taget et stort skidt fremad. Donald Tusk (EU-præsidenten, red.) siger, at de nye græske forslag er et positivt skridt fremad. Eurogruppen skal nu mødes onsdag aften, og torsdag og fredag mødes EU's stats- og regeringsledere. Her skal et forslag til et kompromis ligge klart, hvis det står til Tusk og Juncker«, skriver Sydbank i en kommentar til renteudviklingen tirsdag.

Ud over mere konkrete udsagn om fremskridtet i de græske forhandlinger, vil markedet tirsdag holde øje med nøgletal fra især to hold. Allerede til formiddag kommer der foreløbige PMI-indeks fra de største europæiske økonomier for juni, herunder Tyskland, Frankrig og eurozonen som helhed.

»De fleste venter stort set uændrede PMI-indeks. Vi vil dog ikke udelukke et mindre fald grundet usikkerheden omkring Grækenland og som følge af, at euroen er blevet styrket på det seneste. Endelig kan de seneste rentestigningerne i Europa også have påvirket negativt«, skriver Sydbank.

Senere på dagen skifter fokus til den anden side af Atlanten, hvor der fremlægges tal for først ordreindgangen af varige goder i maj og senere boligsalget i samme måned.