Græsk gyser sender markedet i svingninger

Det danske aktiemarked hoppede ind i tirsdagens handel med plusser på bogen, men efter få minutter var den sure stemning tilbage. Ved middagstid var det danske indeks tilbage i plus. Det græske gældsspøgelse svinger endnu engang taktstokken på de europæiske børser.

En aktiehandler i Frankfurt kigger bekymret op fra sin skærm. De europæiske aktier havde en rigtig grim mandag med store fald over hele linjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede lys for enden af en mørk, græsk tunnel, da det danske aktiemarked tirsdag åbnede i plus efter en skrækkelig mandag, hvor samtlige europæiske børser blev sendt i gulvet. Glæden varede dog ikke længe, da eliteindekset efter blot 10 minutter i plus, røg tilbage i rødt og rillen fra mandag sammen med resten af Europa.

Investorerne havde udsigt til endnu en skidt dag, da de store, europæiske børser tirsdag formiddag faldt tilbage med omkring 1 pct. Over middag lysnede det dog en anelse, da det danske marked gik fra et fald på 0,9 pct. til en lille stigning på 0,3 pct. Samme tendens gør sig gældende i resten af Europa, hvor det britiske marked dog fortsat halter.

De mere positive takter på markedet kan skyldes, at den græske avis Ekathimerini på sin hjemmeside skriver, at en aftale mellem den græske regering og kreditorerne skulle være lige på trapperne.

Aktierne i eurozonen blev mandag ramt af de største fald på en enkelt dag siden 2011, hvor især de sydeuropæiske banker fik stryg i kølvandet af den græske regerings beslutning om at lukke landets banker.

På trods af den store uro på finansmarkederne mandag vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, at investorerne bør overveje at skrue op for deres aktieinvesteringer. Han peger på, at de græske problemer ikke kommer som nogen overraskelse, mens risikoen for en spredning til resten af Sydeuropa er temmelig lille.

»Investorerne har nu fået den aktiekorrektion, som de hidtil har spejdet længe efter og ventet på. Yderligere kursfald og i det mindste stor nervøsitet er sandsynligt de kommende dage. Investorerne skal dog snarere øge end reducere deres aktieeksponering i takt med yderligere kursfald og fortsat nervøsitet. Hvor tragisk udviklingen i Grækenland end er, er det for investorerne vigtigt at erindre, at Grækenland trods alt ikke har styrken til for alvor varigt at ryste de finansielle markeder og true stabiliteten,« skriver Per Hansen i en kommentar.