Græsk aftale presser euroen ned

Euro svækkes mandag, efter at det lykkedes EU's toppolitikere og Grækenland at nå frem til en ny hjælpepakke til det gældspressede land.

Læs mere
Fold sammen

Euro svækkes mandag, efter at det lykkedes EU's toppolitikere og Grækenland at nå frem til en ny hjælpepakke til det gældspressede land.

Aftalen, som dels indebærer store krav til reformer og besparelser og dels betyder nye lån til den trængte græske økonomi, kom på plads mandag morgen efter maratonforhandlinger ved EU-topmødet i Bruxelles.

Det fik straks euro til at falde kraftigt mod dollar. Ved middagstid ligger den fælleseuropæiske valuta i 1,1075 dollar mod omkring 1,1160 dollar inden aftalen og et niveau på cirka 1,1150 dollar fredag eftermiddag.

- Du har nok stadig brug for at se forslagene blive godkendt af det græske parlament, før du ser euro genvinde det tabte, siger chefstrateg Ian Stannard fra Morgan Stanley til Bloomberg News.

Samtidig ser mange markedsdeltagere nu frem mod udsigterne for en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det perspektiv er muligvis rykket tættere på med den græske aftale, da netop europæisk uro blev angivet som en mulig årsag til at vente med at hæve renten ved seneste pengepolitiske møde i centralbanken.

Topkomitéen i Federal Reserve mødes igen i slutningen af juli, hvor kun et fåtal af økonomer tror på en renteforhøjelse fra det nuværende niveau på 0 til 0,25 pct. Til gengæld er hovedparten enige om, at det vil ske ved mødet i september ifølge en Bloomberg-rundspørge.