Grækerne i dilemma om, hvordan børsen i Athen skal genåbnes

De græske myndigheder står i et dilemma, når det gælder om, hvordan de skal genåbne børsen i Athen, efter den har været lukket i knap fire uger.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER.
Læs mere
Fold sammen

På den ene side kan de vælge at fritage investorer fra kapitalkontrol med risiko for, at flere penge forsvinder ud af det kriseramte land. På den anden side kan de vælge at fastholde restriktionerne for at beskytte den knappe likviditet, men med risiko for at blive isoleret yderligere fra de globale markeder.

Det skriver Bloomberg News.

- En børs med restriktioner, er ikke en rigtig børs, påpeger Spyridon Kyrtsis, præsident for sammenslutningen af medlemmer af børsen i Athen (Smexa).

Børsen i Athen er forblevet lukket, selvom bankerne i Grækenland fik lov at åbne igen mandag - omend med begrænset tjenester.

En forlængelse af restriktionerne kan imidlertid betyde, at den græske børs bliver nedgraderet fra spirende marked til afskåret marked. Det kan igen betyde, at handel og priser vil falde yderligere, og at græske virksomheder vil blive afskåret fra en vigtig kilde til finansiering.

Men hvis restriktionerne for børshandel på den anden side bliver ophævet, risikerer landet, at investorerne flygter med deres penge. Udenlandske investorer råder over 59 pct. af aktierne på Athens børs, der allerede forud for lukning oplevede en nedgang på 85 pct., siden den toppede i 2007.

- Mæglerne kommer til at være forsigtige med, hvor meget deres klienter får lov at bruge dem til at udføre handler i Grækenland, især når det gælder salg, siger Duncan Higgins, administrerende direktør og leder i Investment Technology Group Inc. i London.

Grækenland indførte kapitalkontrollen den 28. juni for at stoppe bankernes blødning af kontanter. I dag er der en grænse for at hæve penge på 420 euro om ugen. Overførsler til udlandet er forbudt.