Golfklubber skriger på nye medlemmer

Mange år med lange ventelister i de danske golfklubber er forbi. Nu kan man i flere af de største klubber stryge direkte ind –  endda uden at betale indskud. Markedet er simpelthen mættet, erkender golfforbund.  

Efter fire år med Nykredit Masters har Dansk Golf Union besluttet, at Ladies European Tour turneringen ikke bliver afviklet i 2009. Årsagen er en utilfredsstillende økonomi og et generelt usikkert marked. Her er det svenskeren Annika Sörenstam ved Nykredit Masters 2008 i Simons Golf Club. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Anders Debel Hansen

Tidligere krævede det tålmodighed at komme til at spille golf i Danmark. I takt med at sporten vandt indpas herhjemme, opererede de danske klubber med propfyldte ventelister, og det kunne sagtens tage alt mellem fem og ti år at blive medlem af drømmeklubben.
Men med finanskrisen er de tider forbi. Medlemsboomet i dansk golf er slut, samtidig med at antallet af nye klubber aldrig har været højere. Det betyder ikke alene, at golfentusiaster kan komme direkte ind i en klub uden at vente i flere år, men også at flere klubber har droppet det dyre indskud simpelthen for at holde medlemstallet oppe.
Krisen har med andre ord sneget sig ind på golfsporten, erkender Søren Clemmensen, formand for Dansk Golf Union.
»Vi ser et varieret billede, og i nogle af klubberne som for eksempel Rungsted og København har de det glimrende, mens mange af klubberne i provinsen, og især i Nordjylland har det hårdere. Men overordnet ja, der har også golfverdenen det lidt tungt disse dage.«
Berlingske Research har gennemgået ventelisterne i de ti største sjællandske golfklubber, og her er tendensen tydelig. I seks ud af ti klubber er medlemstallet faldet, og det har betydet, at ventelisterne i nogle af klubberne er blevet halveret, mens de i andre helt er væk.

Opgørelsen kommer dog ikke bag på formand for Dansk Golf Union, Søren Clemmensen.

»Mange steder koster det penge at stå på ventelisten, simpelthen fordi folk ellers skriver sig på i to til tre klubber. Og det begrænser jo lysten til at stå på venteliste i nogen grad, især når mange føler sig økonomisk pressede som de gør lige nu,« siger han, men peger også på de mange nye klubber, der er skudt op i landskabet de sidste mange år som en forklaring.

Siden 2004 er der åbnet intet mindre end 43 nye golfklubber i Danmark, et voldsomt tal, som DGU-formand Søren Clemmensen da også beklager.
»Allerede i 2006 skrev jeg i vores medlemsblad, at vi var i gang med en udvikling, hvor der blev bygget flere anlæg, end der er medlemsgrundlag til – så det kommer ikke bag på mig, at vi nu ser en opbremsning i medlemstilgangen. Udbuddet er nok blevet for stort,« siger han, men understreger, at mange af de nye klubber trods alt allerede er uundværlige.

»Det er en svær balance, for samtidig med at vi gerne ser, at der skal være baner til alle, så er det også ærgerligt, når klubberne går nedenom og hjem, fordi der ikke er medlemmer nok.«

En af de klubber der er blevet ramt af medlemsflugten, er Hørsholm Golfklub, der ligger nord for København og har godt  1.700 medlemmer. Her er ventelisten faldet med 55 procent fra 2007 til 2008, og i dag opererer klubben reelt ikke med ventelister.
 

Langt billigere

Direktør Anders Sørensen peger ligesom DGU på, at der er skudt mange nye baner op, og at interessen for golf simpelthen synes at være stagneret. Og så er der jo finanskrisen.

Derfor har Hørsholm Golfklub ligesom en række andre klubber valgt at gøre noget – i golfsammenhæng – ganske drastisk. Flere klubber har nemlig valgt at sætte indskuddet, det engangsbeløb nye medlemmer betaler, når de melder sig ind i en golfklub, ned, eller helt afskaffe det.

»Vi har kørt med forskellige tiltag for at få nye medlemmer, blandt andet har vores medlemmer haft mulighed for at få familie og venner ind på favorable vilkår, og nu kører vi også et sommertilbud,« siger Anders Sørensen fra Hørsholm Golfklub, og forklarer, at hvor indskuddet før var på 25.000 kr., og det årlige kontingent 9.020 kr., skal nye medlemmer nu betale 12.800 kr. for indskud og kontingent i ét.
Hos Dansk Golf Union har man set flere klubber fjerne indskuddet flere steder. Og det er fornuftigt, siger formand Søren Clemmensen.

»Forestil dig en familie, der godt kunne tænke sig at spille, men først skal betale indskud og så kontingent. Det er svært i disse tider, så der prioriterer klubberne trods alt at få kontingenterne,og så undvære indskuddene, og det er da sund fornuft.«

For golf-spirer er der altså ikke andet for end at slå til – det har sjældent været lettere at blive golfmedlem i Danmark end nu.