Goldman Sachs overvejer at handle med bitcoin

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs overvejer at starte en ny enhed dedikeret til handel med bitcoin og andre digitale valutaer. Det står i skarp kontrast til tidligere udmeldinger fra de veletablerede banker på Wall Street.

Nu overvejer den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs at gå ind i handel med bitcoin og andre virtuelle valutaer. Fold sammen
Læs mere

Goldman Sachs overvejer nu som den første veletablerede bank på Wall Street at lave en handelsenhed dedikeret til det hastigt voksende og kontroversielle marked for bitcoin og andre virtuelle valutaer.

Det oplyser kilder tæt på situationen til Wall Street Journal.

»Som respons på kunders interesse i virtuel valuta undersøger vi, hvordan vi bedst kan servicere dem på området,« udtaler en talskvinde fra Goldman Sachs til det amerikanske medie.

Den amerikanske investeringsbank er stadig på det tidlige stadie i processen, og det er langtfra sikkert, at den nye handelsenhed bliver til noget, oplyser kilderne tæt på forløbet.

Banken har tidligere udmeldt, at »virtuel valuta er blevet sværere at ignorere«, og nyheden om den mulige handelsenhed kan være med til at styrke bitcoin og andre virtuelle valutaers omdømme blandt investorer.

Udmeldingen står i skarp kontrast til den holdning, virtuel valuta generelt er blevet mødt af fra den etablerede finanssektor.

Så sent som sidste måned gik en af verdens mest magtfulde administrerende direktører, Jamie Dimon fra amerikanske JP Morgan Chase, direkte til angreb på bitcoin, som han kaldte »en boble«, der »kun bliver brugt af mordere, narkohandlere og personer i diktaturstater.«

I den forbindelse gik de tre største danske banker også i kødet på bitcoin. Her udtalte chefanalytiker i Nordea, Niels Christensen, blandt andet, at banken havde lige så lidt interesse i at rådgive om bitcoin som antikviteter eller kunstværker.

Siden har JP Morgan Chase dog også givet udtryk for et mere positivt syn på virtuel valuta, da topchef i JP Morgan, James Gorman, forleden blev spurgt ind til den store stigning i prisen på bitcoin, som han hverken kaldte for en boble eller svindel:

»Det er åbenlyst yderst spekulativt, men det er ikke noget, der nødvendigvis er dårligt,« sagde han i slutningen af september til Wall Street Journal.

Rundt om i verden er der fortsat uklarhed – og delte meninger – om fremtiden for virtuel valuta.

På den ene side har især Kina de seneste uger været fanebærer for den kritiske lejr og har i de seneste uger både bandlyst børser, som handler med bitcoin, og gjort det ulovligt at rejse penge gennem de såkaldte »Initial Coin Offerings«, der fungerer ved, at virksomhederne udsteder deres egen virtuelle valutaer som et middel til at rejse kapital. Et koncept, der har haft massiv vækst i 2017, hvor virksomheder har samlet mange milliarder kroner ind.

Modsat lavede Japans regering for nylig regulering, som gør det legitimt at handle med bitcoin. Og eksempler på øget accept af virtuel valuta er talrige.

Samtidig er både U.S. Federal Reserve og en række private og nationale banker i både Europa og andre dele af verden i fuld gang med at undersøge, hvordan de kan udnytte blockchain-teknologien bag bitcoin til egne projekter med digitale penge og sikre transaktioner.

En anden markant udfordring for bitcoin findes i selve miljøet omkring den virtuelle valuta, hvor der ikke er enighed om, hvilket vej verdens største virutelle valuta skal udvikle sig fremadrettet. I første omgang betyder det potentielt, at bitcoin i november risikerer at blive delt i to valutaer - ligesom det skete i august måned, da valutaen bitcoin cash blev skabt.

Prisen for bitcoin ligger i øjeblikket markant over 4.000 dollar og bliver i øjeblikket handlet til 4.300 dollar, efter en september måned, hvor prisudsvingene på den virtuelle valuta har været endnu mere markante, end de plejer. Det viser tal fra Coinmarketcap, der løbende opgør værdien af samtlige virtuelle valutaer.