Godt nyt gav aktiehopla

De danske aktier havde en god dag, efter en række positive regnskaber og nyheder fra både ind- og udland løftede stemningen.

Foto: Scanpix. Gode nyheder, blandt andet fra vindmøllegiganten Vestas, trak indekset op.
Læs mere
Fold sammen
Det blev en rigtig god dag for det danske C20-indeks, som endte torsdagen 3 pct. højere i 310,13.

Dagen bød en strøm af positive nyhedsmeldinger fra både ind- og udland. I front lå FLSmidth og Vestas, mens Lundbeck og fredagens regnskabsaktuelle DSV haltede efter det øvrige indeks.

"Det er overvejende positive regnskaber, vi ser både i Europa og i USA. Tilmed ser vi det tyske DAX-indeks bryde nogle tekniske niveauer, hvilket er med til øge optimismen. Men ellers er det de stigende råvarepriser, som er med til at trække markederne op overordnet set. I C20-regi er det Vestas, der rykker med sin nye ordre samt gårsdagens Gamesa-regnskab. Men også FLS og NKT stiger efter nye positive markedsmeldinger," udtalte Sydbank's afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen til RB-Børsen.

Godt nyt fra industrien
Vestas har modtaget en belgisk ordre på et offshore vindkraftværk, Bligh Bank Offshore Wind Farm, med en total kapacitet på 165 MW.

Ordren omfatter design, levering, installation, test og idriftsættelse af de 55 vindmøller samt en femårig service- og vedligeholdelsesaftale. Levering og installation af møllerne, inklusive fuld energiproduktion forventes at finde sted i løbet af 2010, hvorimod endelig færdiggørelse af offshore-vindkraftværket forventes primo 2011.

Vestas endte som torsdagens C20-vinder, med en stigning på 6,6 pct. til 365 kr.

FLSmidth har indgået en kontrakt til en værdi af ca. 420 mio. kr. med den indonesiske cementproducent PT Semen Gresik. Kontrakten omfatter alle udstyrsleverancer til den væsentligste del af produktionslinjen. Ordren vil bidrage positivt til FLSmidths indtjening indtil udstyret er leveret i 2010, oplyste FLSmidth. Aktien steg 5,7 pct. til 218 kr.

"Indonesien er et interessant marked med en pæn økonomisk udvikling, så der skal jo være et behov for cementfabrikker. Det er blot et spørgsmål om tid, hvornår det slår igennem, og vi forhandler både med Gresik og andre producenter om nye ordre," sagde koncernchef i FLSmidth Jørgen Huno Rasmussen til RB-Børsen.

Finansiel sektor i hopla
Amerikanske Tennant, som er konkurrent til NKT-datteren Nilfisk, var aktuel med regnskab for 2. kvartal, hvor resultatet på bundlinjen var markant bedre end ventet, og tilmed blev det til en opjustering af helårets indtjeningsprognose. NKT steg 3,3 pct. til 197,3 kr.

Genmab steg 4,2 pct. til kurs 207. Biotekselskabet har offentliggjort resultater fra et fase III-studie med ofatumumab mod leddegigt. Undersøgelsen opfyldte det primære mål med en forbedring hos mindst 20 pct.

Lundbeck var presset, efter at medicinalkoncernen torsdag morgen oplyste at have indstillet studierne med bifeprunox til behandling af skizofreni. Beslutningen blev taget sammen med partneren Solvay Pharmaceuticals, og selskaberne traf beslutningen efter at have evalueret de seneste resultater. Lundbeck faldt 2,6 pct. til 101,8 kr.

Men også den finansielle sektor havde en god dag, hvor det europæiske bankindeks ved dansk lukketid lå 2,5 pct. højere. Nordea blev løftet 4,7 pct. til 49,5 kr., mens Danske Bank steg 1,2 pct. til 107 kr.