Gode tal fra Unibrew - men gælden skal mere ned

Det er i det forgangne halvår lykkedes for Royal Unibrew at effektivisere, og det forklarer opjusteringen, mener aktieanalytiker. Gælden skal dog fortsat barberes ned.

”Bryggeriet har haft et godt andet kvartal. De arbejder målrettet med frasalg og med at få nedbragt gælden gennem effektivisering,” siger Jens Houe Thomsen, analytiker Jyske Bank. Han peger især på de igangværende frasalg i Polen og Caribien.

Selskabet står dog ifølge aktieanalytiker hos Sydbank Morten Imsgaard stadig over for en masse udfordringer.

”De har fortsat en anstrengt gældssituation, men de har til gengæld været i stand til at barbere lidt af gælden, så på den side går det i den rigtige retning for selskabet.”

Han mener, at valget om at sælge dele af forretningen fra for at nedbringe gælden er det rigtige skridt, og det er også de fremtidige tiltag for Royal Unibrew.

”De overvejer kapitaludvidelse, men de vil dog nok fortsat kigge på at nedbringe gælden via frasalg. Det bliver sværere nu, fordi det, der er tilbage, er kerneaktiviteter. Caribien var en selvstændig enhed, som let kunne sælges fra. De har solgt et af bryggerierne i Polen, og vil man skære mere, så er det vel Polen, man kigger på. I Baltikum har man en stærkere position som anden største aktør, hvorimod man i Polen er en mindre spiller,” siger han.

Når Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank spejder ind i næste år, ser han tre store udfordringer for bryggeriet. Gælden skal nedbringes, Ceres-grunden i Århus skal sælges, og der skal skæres ned på andre aktiviteter, der ikke ligger inden for bryggeriets kerneområde. Her tænker Jens Houe Thomsen eksempelvis på bryggerier i Polen.

”Jeg ser bryggerierne i Polen, Baltikum og i Hansa Borg i Norge som oplagte salgskandidater,” siger han.

”Men jeg ser ingen forhindringer for, at de stadig tjener penge til næste år.”

Aktien er formodentlig steget lige rigeligt hen imod fremlæggelsen af regnskabet.

”Jeg er fortsat af den mening, at der er nogen udfordringer med at få gennemført de sidste salg, men jeg tror, at aktien vil stige. Senere hen kommer der dog nok et tilbagefald,” lyder det fra Jyske Bank.

Jyske Bank råder fortsat sine kunder til at reducere, men det kan ændre sig i løbet af dagen.