Gode regnskaber vil præge aktiemarkedet

De europæiske aktiemarkeder er indikeret højere ved fredagens åbning efter flere gode amerikanske regnskaber. Det danske C20-indeks, som torsdag lukkede 1 pct. højere i kurs 291,02, ventes at blive påvirket af den positive stemning og åbne højere.

Nordea kan dog påvirkes i negativ retning efter dårligt konkurrent-regnskab.

- Vi tror på, at de danske aktier i C20 vil stige 0,5-0,75 pct. fra morgenstunden, hvilket primært skyldes rækken af positive amerikanske regnskaber. Senest har IBM overrasket positivt, og Asien er ligeledes blevet trukket op af den gode stemning. Nordea kan blive en smule presset, efter at svenske Swedbank her til morgen har leveret et dårligere resultat end ventet grundet store tab på udlån, især i Baltikum. Vi så samme tendens fra den norske bank DnB Nord i sidste uge, så de fleste tab i Østeuropa er nok allerede indregnet i Nordea-kursen, siger aktiehandler i Jyske Bank Rasmus Grann til RB-Børsen.

Finans: Finanssektoren vil igen fredag være i fokus grundet regnskabsaflæggelse fra flere udenlandske storbanker. De amerikanske giganter Bank of America og Citigroup offentliggør sine regnskaber i eftermiddag, mens den svenske storbank Swedbank fredag morgen allerede har aflagt regnskab for andet kvartal.

Swedbanks regnskab byder på store tab på udlån og et solidt underskud. Tab på udlån er steget til 6,7 mia. skr. i andet kvartal af 2009 sammenholdt med blot 0,4 mia. skr. i fjor. I første kvartal var tabene på udlån 6,8 mia. skr. Bundlinjen viste et underskud på 2 mia. skr. i andet kvartal. Adm. direktør Michael Wolf skriver, at de store udlånstab er på linje med forventningerne fra første kvartal. Han tilføjer, at der er geografiske forskelle i tabene, idet Estland og Sverige har udviklet sig "noget bedre end ventet", mens Ukraine, Letland og Litauen har klaret det værre end ventet. De store låntab kan øge spekulationerne om tilsvarende problemer i Nordea. Nordea lukkede torsdag 0,2 pct. højere i kurs 42,9, mens Danske Bank steg solide 5,6 pct. til kurs 93,8.

Genmab: Medicinalselskabet er i fokus, efter at selskabets aktiekurs sent torsdag skød i vejret med 6,4 pct. til kurs 188. Kurshoppet kommer, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) torsdag ophævede sit påbud om en delvis afbrydelse af de kliniske undersøgelser med Genmabs mulige cancermedikament zalutumumab (HuMax-EGFr), som gennemføres i henhold til en amerikansk registreringsansøgning. Undersøgelserne kan nu fortsætte. Den 4. juni lukkede Genmab-aktien 6 pct. lavere grundet meddelelsen om den delvise afbrydelse.

D/S Norden og A.P. Møller - Mærsk: Analytiker Jim Wong fra det japanske finanshus Nomura ser positivt på tørlastbranchen, mens han er negativt indstillet over for containerrederibranchen. Tørlastbranchen vil ifølge Wong nyde godt af den øgede efterspørgsel med øget opbygning af infrastruktur, hvilket hovedsagligt gælder Kina. For containerbranchen står menuen fortsat på tabsgivende fragtrater, og han vurderer, at containerrederiernes forsøg på at hæve priserne ikke er holdbare grundet den svage efterspørgsel. APM-aktien faldt 1 pct. til kurs 30.200, mens D/S Norden dykkede 2,1 pct. til kurs 185.

H+H International: Betonelementproducenten er officielt i gang med at arrangere en kapitalforhøjelse, men reelt er koncernen truet på livet. Officielt arbejdes der for en kapitalforhøjelse til at fylde den slunkne pengekasse, men bag kulisserne arbejdes der også for et salg af virksomheden. Det skriver Berlingske Business. H+H-aktien dykkede torsdag 7,1 pct. til kurs 260.

RB-Børsen