Gode råd til Aktiemanager: Sats på gode regnskaber

Det kan godt betale sig at købe de lidt dyrere aktier i selskaber, som fremlægger flotte regnskaber. Chefrådgiver i Nordea, Michael Borre, guider hobbyinvestorerne.

Transportvirksomheden har vundet markedsandele og er "overordentlig tilfreds" med regnskabet, siger adm. direktør Jens Bjørn AndersenLastbil fra DSV på Motorring 4 ved Vestskoven. (Foto: Christian Lindgren/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Regnskabssæsonen er i fuld gang, og som hobbyinvestor kan det være svært ikke at blive lokket til at købe billige aktier i selskaber, der fremlægger skuffende resultater.

Men det er en dårlig idé, hvis man vil gøre sig nogle forhåbninger om at vinde den eftertragtede tur for to til New York, som er førstepræmien i Berlingske Business’ og Nordeas fælles Aktiemanager. Det forklarer chefrådgiver i Nordea, Michael Borre, som her kommer med gode råd til spillets hobbyspekulanter.

Sats på de gode regnskaber

Når et selskab aflægger et godt regnskab, varer det tit mere end en enkelt dag, før det er afregnet fuldt ud i aktiekursen. Det er typisk en bedre investeringsstrategi at købe aktier i de selskaber, der har aflagt et godt regnskab, end at forsøge at få en billig handel i de selskaber, der har aflagt et dårligt regnskab, hvor aktien derfor er blevet sendt tilbage på regnskabsdagen.

»Når det går godt for et selskab, varer det typisk mere end tre måneder, og hvis det tilsvarende går dårligt for et selskab, kan det også meget let vare ved i flere kvartaler,« forklarer Michael Borre.

Alligevel forsøger mange at købe aktier i selskaber, hvor kursværdien lige er faldet. Hvis aktien er faldet i forbindelse med et skuffende regnskab, giver det dog sjældent gode købsmuligheder, forklarer Michael Borre. Statistikken taler for, at der sagtens kan komme en periode på helt op til nogle måneder, hvor gode regnskaber får aktien til at stige, mens dårlige regnskaber får aktien til at falde.

I indeværende regnskabssæson er der således også flere eksempler på, at det giver store afkast, når man investerer i de lidt dyrere aktier fra selskaber, som netop har aflagt et fornuftigt regnskab.

Transportfirmaet DSV kom med et godt regnskab 28. oktober, hvorefter aktien steg tre procent på dagen. Siden har aktien oplevet en begrænset stigning. Hos Christian Hansen, der fremstiller fødevareingredienser, er aktien samtidig steget en hel del, siden de fremlagde regnskab 21. oktober.

Til gengæld peger Michael Borre på, at der faktisk kan være gode penge at tjene i at købe aktier i et selskab, hvor det går dårligt, men hvor man kan se, at det begynder at gå bedre. Men man skal passe på med at købe aktier i et selskab, efter de har præsenteret et dårligt regnskab

»For hvem siger, at det er det sidste dårlige regnskab?« spørger chefrådgiveren.

Overvej certifikater

Tidligere har Michael Borre rådet Aktiemanager-investorerne til at tænke over, hvilke certifikater de lægger i deres portefølje. Velovervejede investeringer i certifikater kan således både sikre stabilitet, hvis markedet falder, ligesom det giver investorer mulighed for at tjene stort på både stigende og faldende markeder.

»Det giver dig et instrument som privat-investor, hvor du kan satse på kursfald og vinde stort på det. Traditionelt har aktiehandlen været ensidet, fordi man kun kunne satse på, at noget kunne stige. Og fordi man ikke har kunnet udnytte kursfald på samme måde før, giver certifikaterne nogle nye muligheder for investorerne,« siger han.

Tjen penge i faldende markeder

Herudover har chefrådgiveren også givet gode råd til hobbyinvestorerne, når markedet falder. Her lyder anbefalingen, at man foruden certifikater skal fokusere på såkaldte defensive aktier.

For mens »bear«-certifikater er en glimrende måde at tjene på faldende markeder, optager certifikaterne kun en enkelt ud af ni pladser i Aktiemanager-porteføljen. Derfor er man også nødt til at tænke strategisk i forhold til de enkeltaktier, der skal udfylde størstedelen af porteføljen, understreger Michael Borre.

Og det kan man gøre ved at satse på de defensive aktier. Det vil sige de aktier, som typisk ikke er særligt udsatte for den økonomiske udvikling i samfundet. Det er selskaber som for eksempel Coloplast, Novo Nordisk, Carlsberg eller TDC, der fremstiller produkter, som der altid vil være stor efterspørgsel på, uanset hvordan markedet ellers udvikler sig. Hvis hele markedet falder, vil disse aktier også falde, men de vil typisk blive trukket mindre ned end gennemsnitsaktien.

TV: Vovehals eller forsigtigper - vinder du spillet Aktiemanager?