Gode økonomiske data sendte USA-aktier højere

De amerikanske aktier sluttede torsdag med generelle stigninger.

Fra selskaberne var der fokus på Yahoo-aktien, efter at søgetjenesten kunne rapportere flere amerikanske besøgende end søgemaskinen over alle - Google - i juli. Aktien steg 3,1 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Gode nøgletal fra såvel Asien som Europa havde lagt et solidt grundlag for de mere optimistiske toner, og med opmuntrende data fra det amerikanske arbejds- og boligmarked var parametrene for en positiv dag til stede. Et computernedbrud på Nasdaq-børsen standsede handlen på den teknologitunge børs i mere end tre timer, men det fik ingen negativ indflydelse på kursdannelsen.

Dow Jones Industrial Average sluttede med en stigning på 0,4 pct. i 14.963,74, mens det bredere S&P 500-indeks endte med at øges 0,9 pct., hvilket sendte indekset til 1656,96. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset blev igen dagens topscorer med et plus på 1,1 pct. til 3638,71.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien fredag morgen.

Fra startklokken lød, var der positive vinde på Wall Street. Fra Kina kom en overraskende stigning i de foreløbige PMI-data fra fremstillingssektoren og fra Europa viste PMI-barometeret i euroområdet en større stigning end ventet med specielt stærke PMI-tal fra Tyskland.

De gode data blev fulgt op af først hæderlige tal fra det amerikanske arbejdsmarked, hvor 336.000 nytilmeldte ledige stort set levede op til analytikernes forventninger, mens det vigtige boligmarked viste markante prisstigninger i juni i forhold til samme måned sidste år. Og som glasuren på kransekagen viste de ledende indikatorer, som består af ti nøgletal, og som giver en indikation af den kommende aktivitet i den amerikanske økonomi, et større løft end estimeret.

- Beskæftigelsestallene var opmuntrende og viste en fortsættelse af den langsomme vækst i beskæftigelsen. Der er tegn på en stabilisering i Kina og en forbedring i Europa, og det kan hjælpe de amerikanske multinationale selskaber i det lange løb, siger strategichef Paul Mangus fra Wells Fargo i Charlotte, North Carolina, til Bloomberg News.

Fra selskaberne var der fokus på Yahoo-aktien, efter at søgetjenesten kunne rapportere flere amerikanske besøgende end søgemaskinen over alle - Google - i juli. Aktien steg 3,1 pct.

Pc-producenten Hewlett-Packard stod skoleret over for investorerne efter onsdagens sene regnskab. Der var lagt op til bøllebank allerede i onsdagens eftermarked, og torsdag sendte markedet aktien ned med 12,5 pct.

Teknologiaktierne havde en god dag, men Nasdaq blev sendt i skammekrogen efter et tre timers langt nedbrud i handlen på den computerstyrede børs.

- Vi ved godt, at det er maskiner, som kører showet. Men vi er begyndt at se nedbrud oftere og oftere. Det hjælper ikke på den generelle tillid blandt investorerne, siger it-strateg Ryan Detrick fra Schaeffers Investment Research til CNN.

OMXNasdaq-aktien faldt 3,4 pct.

Tøjkæden Abercrombie & Fitch skuffede fælt med koncernens kvartalsregnskab, og investorerne kvitterede med et fald i aktiekursen på 17,7 pct.

/ritzau/FINANS