Gode nyheder fra udlandet trak danske aktier op

Positive nyheder fra tre forskellige kontinenter var med til at hive såvel europæiske som danske aktier frem i tirsdagens handel.

Alcoa kickstartede den amerikanske regnskabssæson med et bedre end ventet regnskab, Grækenland sikrede sig endnu en lånerate, og inflationsraten i Kina var godt nok højere end ventet, men lever fortsat op til de kinesiske myndigheders officielle målsætning.

Samlet endte C20 Cap-indekset med at stige 0,22 pct. til indeks 573,9.

- Dagen har været præget af en fin stemning, som kører på en fornuftig start på regnskabssæsonen i USA, der har skabt interesse i aktiemarkedet - også efter stigningen i går. Og så er der kommet en afklaring i forhold til Grækenland, og generelt en mere rolig politisk situation i Europa, hvor der også er kommet mere ro på i Portugal hen over weekenden, ligesom der var pæne stigninger i Asien efter Kinas inflationstal, fortæller Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

FLSmidth sluttede dagen i toppen af det danske eliteindeks med en stigning på 3,2 pct. til 267,1 kr. per aktie. I Europa var det aktier i råvareindustrien, der klarede sig stærkest, og Kepler Cheuvreux forudså, at det er ved at være tid til at købe ind i de mineralrelaterede aktier, mens JPMorgan Chase dog har sænket sit kursmål på FLSmidth-aktien til 309 kr. fra tidligere 338 kr.

- Helt generelt har der været god interesse for råvareselskaber i dagens handel, siger Ole Kjær Jensen.

Trods stigningen er der dog fortsat langt op til de 397 kr., som en FLSmidth-aktie kostede i februar.

I samme ende af C20 Cap-indekset endte Vestas, der steg 1,1 pct. til 90,8 kr. per aktie. Vindmølleselskabet har ikke offentliggjort en mølleordre i USA siden februar 2012, men der er stadig gang i selskabets fabrikker i staten Colorado, hvor man på tårnfabrikken i Pueblo planlægger at ansætte mindst 100 nye medarbejdere, fortæller en Vestas-talskvinde til lokalavisen Pueblo Chieftain.

A.P. Møller - Mærsk-aktierne tog sin anden dag i plus. Maersk Drilling offentliggjorde en aftale med Dong Energy om leje af boreriggen Maersk Resolve, som skal bore i den danske del af Nordsøen fra august til juni 2014. Kontrakten har en værdi af 58 mio. dollar (336 mio. kr.) for Maersk Drilling.

Samtidig meldte Maersk Line sig i rækken af rederier, der er klar med ratestigninger på ruten mellem Asien og Europa 1. august. Ratestigningen vil være på 300 dollar per tyvefodscontainer (teu). I den seneste tid har konkurrenterne Hapag-Lloyd, Hyundai Merchant Marine, Hanjin Shipping, Mitsui, MSC og Mitsui OSK Lines meldt om ratestigninger på ca. 500 dollar per teu fra 1. august. Ratestigningen er varslet til blot en måned efter den seneste voldsomme ratestigning på 950 dollar, der indtrådte 1. juli.

Mærsks A-aktie steg tirsdag 0,1 pct. til 40.360 kr., mens B-aktien endte i et plus på 0,6 pct. til 42.720 kr.

De danske banker nød godt af en Nomura-analyse, hvor den japanske storbank fremhæver banksektoren som den bedste investering i Norden. Jyske Bank steg 1 pct. til 232,5 kr., Nordea steg 0,8 pct. til 66,2 kr., mens Danske Bank steg 0,2 pct. til 103,2 kr. oven på en kursmålssænkning fra Royal Bank of Canada til 100 kr. fra tidligere 110.

I den mere triste ende af det danske eliteindeks endte Pandora, Novo Nordisk og Tryg.

- Pandora lå i bunden på grund af lidt stigende guld- og sølvpriser og gevinsthjemtagning efter den seneste tids stigninger, forklarer Ole Kjær Jensen.

Pandora-aktien sluttede dagen med at koste 216,7 kr. - et fald på 1,1 pct. sammenlignet med mandagens lukkekurs.

Tryg, der kommer med regnskab onsdag morgen, faldt 0,8 pct. til 491,5 kr.

Novo Nordisk sluttede uden selskabsspecifikke nyheder nederst med et fald på 1,3 pct. til 925,5 kr. per aktie på en dag, hvor den europæiske medicinalbranche generelt underpræsterede sammenlignet med andre brancher.

/ritzau/FINANS