God start på amerikansk aktiehalvår

Der var pæne stigninger på Wall Street-børsen fredag.

Den amerikanske centralbanks næste pengepolitiske møde er i september, og inden da vil myndighederne fremlægge endnu to arbejdsmarkedsrapporter. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY CLARY
En bedre end ventet jobrapport understøttede investorernes positive syn på den økonomiske udvikling, og bekymringerne for, at Federal Reserve vil fremskynde en reduktion af de pengepolitiske lempelser, blev sat i baggrunden.

Dow Jones Industrial Average sluttede med en stigning på knap 1,0 pct. i 15.135,84, og det bredere S&P 500-indeks endte godt 1,0 pct. højere i 1631,89. Dagens topscorer var teknologiaktierne i Nasdaq-indekset, der lukkede 1,0 pct. højere i 3479,38.

Dermed kan den første uge i andet halvår gøres op til en stigning i Dow Jones på 1,5 pct., mens S&P 500 er øget med 1,6 pct. For teknologiaktiernes vedkommende var der en stigning i Nasdaq-indekset på hele 2,2 pct. i ugens løb.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles mandag morgen med stigninger på mellem 0,1 pct. og 0,4 pct. i Asien.

Fredagens jobrapport mere end indfriede forventningerne. Rapporten viste en tilgang på 195.000 job uden for landbruget i juni, hvilket var klart over de 165.000 nye job, som økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet. Samtidig blev jobskabelsen i for maj revideret op til 195.000 nye stillinger uden for landbruget fra den første opgørelses 175.000 job.

»Jobrapporten er temmelig stærk. Det er stærke tal for aktiemarkedet, fordi det støtter indtjeningsvæksten, og det er det, der er brug for. Investorerne vil nu se på udviklingen i renterne og på, hvor meget de stiger. Man skal vænne sig til de nye renteniveauer,« siger aktie-strateg Matthew Peron fra Northern Trust i Chicago til Bloomberg News.

Arbejdsløshedsprocenten blev opgjort til 7,6 pct. - samme niveau som måneden før. Her havde økonomerne ventet et fald til 7,5 pct.

Men den stigende jobskabelse betyder, at økonomerne har stigende forventninger til, at ledigheden vil falde i de kommende måneder. Og her har Federal Reserve signaleret, at den vil begynde at bremse tempoet i de 85-mia. dollar store obligationsopkøb per måned, når en betydelig forbedring i ledigheden er et faktum.

Den amerikanske centralbanks næste pengepolitiske møde er i september, og inden da vil myndighederne fremlægge endnu to arbejdsmarkedsrapporter.

/ritzau/FINANS