God aktie-stemning på kontinentet

Der er fremgang at mærke på aktiemarkederne i Europa mandag, hvor langt de fleste selskaber kan notere sig kursfremgang.

Foto: PAWEL SUPERNAK. Stoxx 600-indekset ligger ved 13.30-tiden 1,2 pct. højere i indeks 291,68.
Læs mere
Fold sammen
539 af 600 aktier i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ligger til stigninger ved middagstid, blandt andet inspireret af de lovende jobtal fra USA i slutningen af sidste uge.

Fredag eftermiddag skabte den overraskende store amerikanske jobvækst - 195.000 nye job uden for landbruget i juni mod en gennemsnitsforventning om 165.000 -først kursstigninger, før markedet hurtigt vendte rundt og gik i minus af frygt for, at de mange støttetiltag nu vil blive bremset på grund af bedringen i økonomien.

Senere kom de amerikanske aktier dog på bedre tanker, og den optimisme har også smittet aktiehandlerne i Europa.

Stoxx 600-indekset ligger ved 13.30-tiden 1,2 pct. højere i indeks 291,68.

»Verden ser igen rosenrød ud igennem investorernes øjne, efter at det amerikanske marked kom tilbage oven på de bedre-end-ventede beskæftigelsestal, som investorerne endelig lader til at tolke som godt nyt,« udtaler vicedirektør John Plassard fra Mirabaud Securities til Bloomberg News.

På landebasis er der stigninger på 1,3 pct. eller derover i de fleste toneangivende indeks, med Tyskland som frontløber i kraft af en fremgang på 2,3 pct. i DAX-indekset. London-børsens FTSE-indeks ligger til gengæld kun til en stigning på 0,8 pct.

Aktierne i bilbranchen er i særlig hopla mandag, blandt andet trukket op af Renault, BMW og Daimler, der alle stiger mere end 3 pct. Faktisk stiger alle aktier i bilindustriens underindeks i Stoxx 600, som også tæller dækproducenter som Continental og Pirelli.

I Tyskland farer Siemens til vejrs og løftes 4,1 pct. til 78,63 euro, efter at industrigiganten har skilt sig af med lysproducenten Osram. Siemens-investorer har fået én Osram-aktie for hver 10 Siemens-aktier, de ejer. Selve Osram-aktien falder dog 4 pct. fra sin åbningskurs på 24 euro.

Mandag eftermiddag byder på møde blandt eurozonens finansministre i Bruxelles, hvor Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank, også dukker op og holder tale kl. 15.

/ritzau/FINANS