GN-aktier i front for positivt C20

Pilen peger op på det danske aktiemarked mandag, hvor det toneangivende C20 Cap-indeks løftes 0,3 pct. til 656,8.

Foto: LISELOTTE SABROE

Novozymes og GN Store Nord tiltusker sig opmærksomheden. Førstnævnte med en negativ nyhed om ethanolmarkedet i USA og en mere positiv af slagsen i form af et samarbejde om produktion af plastik i Kina, mens GN nyder godt af analytikeres positive syn på selskabets regnskab og strategi, der blev lanceret fredag.

Regnskabssæsonen er dog så småt ved at gå på hæld, og investorernes opmærksomhed vil langsomt rette sig mod centralbanker på begge sider af Atlanten.

- Fokus vil drage mere og mere mod centralbankerne, som vil blive temaet de næste par måneder. Der vil være meget mere snak om centralbankerne, end vi har set den seneste tid, og en del Fed-medlemmer taler i denne uge, og det vil der blive fulgt nøje med i, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

En af højdespringerne i fredagens marked var GN Store Nord, der imponerede investorerne med sit regnskab og strategiplan med langsigtede finansielle mål. Flere analytikere har siden været aktive i regnearkene og justeret deres forventninger i den positive retning.

Nordea har løftet anbefalingen til "hold" fra "sælg" og løftet kursmålet for GN-aktien til 130 kr. fra 115 kr. Banken foretrækker dog fortsat William Demant over GN. SEB Enskilda er mere positiv og har ændret anbefaling til "køb" fra "hold".

GN spillede i sine nye finansielle mål ud med en forventning om, at GN Resounds organiske vækst i 2014-16 skal ligge mere end 3 pct. point over markedsvæksten på 1-4 pct. målt i værdi. Niveauet for overskudsgraden EBITA skal være på niveau med de førende konkurrenter.

For GN Netcom er det målsætningen at vokse mere end 10 pct. organisk, samt at EBITA-marginen når 18-19 pct. Det svarer stort set allerede til de tal, Netcom leverer i dag.

Mandag morgen har den schweiziske konkurrent til GN Resound og William Demant, Sonova, desuden fremlagt tal for første halvår i regnskabsåret 2013/14. Her opjusterede selskabet sine forventninger til hele året, så Sonova nu ser en salgsvækst på 8-10 pct. og en stigning i driftsresultatet, EBITA, på 11-14 pct. Tidligere ventede schweizerne en salgsvækst på 6-8 pct. og en EBITA-vækst på 9-13 pct.

GN-aktien topper mandag formiddag C20 med en stigning på 2 pct. til 130 kr., mens aktien i William Demant løftes 0,7 pct. til 512,5 kr.

Også Novozymes er i vælten mandag. Den amerikanske myndighed EPA har foreslået en reduktion af ethanolmandatet for 2014. Samlet foreslås mandatet sænket til 15,21 mia. gallon fra 18,15 mia. gallon, mens mandatet for den majsbaserede bioethanol foreslås sænket til 13,01 mia. gallon fra 14,4 mia. gallon. Tallene er en skuffelse for ethanolindustrien, der ønskede en fastholdelse af de tidligere krav.

På den anden side har Novozymes indgået et samarbejde med italienske M&G Chemicals om at levere enzymteknologi til et nyt bioraffinaderi til produktion af biomassebaseret glykol i Kina. Novozymes bliver eksklusiv leverandør af enzymteknologi til anlægget i en periode på 15 år, og anlægget får en kapacitet på 1 mio. tons biomasse årligt.

Novozymes-aktien ligger uændret i 212,5 kr.

Mandag er en rolig dag på regnskabsfronten. Investorerne får dog mulighed for at positionere sig forud for Topdanmark-regnskabet tirsdag. Det store spørgsmål i den forbindelse er, om stormen i slutningen af oktober har blæst en eventuel opjustering af forventningerne af banen i denne omgang.

Aktien i Topdanmark lægger fra land med en lille stigning på 0,1 pct. til 147,4 kr.

Shippinganalysehuset Seaintel mener at vide, at Maersk Line ligesom en række af konkurrenterne vil løfte raterne med effekt fra 15. december. Ifølge analysehuset lægger Maersk Line 750 dollar oven i prisen på hver tyvefodscontainer (teu) på ruten mellem Asien og Europa.

Mærsks B-aktie stryger 0,3 pct. frem til 55.550 kr.

Også Vestas-aktien stiger efter nyt fra udlandet. Tyske Repower vil mandag lancere en ny version af sin offshore-mølle. Møllen får et vingefang på 152 meter mod 126 meter i den seneste model. Kapaciteten er fortsat 6,15 megawatt.

Aktien i den danske vindmølleproducent stiger 0,3 pct. til 156,7 kr.

Mandagens enlige regnskab kommer fra ejendomsselskabet Jensen & Møller.