Glubende appetit på danske statsobligationer

Investorerne har igen fået smag for Danmark og statsobligationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af en kommentar fra Nordea.

Nationalbanken solgte tirsdag formiddag for 4,07 mia. kr. statsobligationer, fordelt på 4,01 mia. kr. i det 10-årige papir og 60 mio. kr. i det 2-årige.

Det skete under stor interesse, da banken kunne have solgt for 10,2 mia. kr. eller 2,5 gange mere end tilfældet var.

»Siden midten af maj er de danske renter steget hurtigere end de tilsvarende tyske. Denne udvidelse skyldes først og fremmest, at frygten for en fornyet opblussen af den europæiske gældskrise er aftaget betydeligt. Det har reduceret investorernes behov for den sikre danske havn, og dermed også mindsket efterspørgslen efter danske stats- og realkreditobligationer relativt til Tyskland,« forklarer seniorøkonom i Nordea Jan Størup Nielsen i kommentaren.

Den tendens er dog vendt som en konsekvens af den tiltagende usikkerhed, der har været omkring de igangværende budgetforhandlinger i USA, blandt andet fordi renteforskellen var blevet så stor, at danske obligationer igen var blevet attraktive for mange investorer.

Den øgede interesse har Nationalbanken udnyttet til at sælge statsobligationer for 9,6 mia. kr. i oktober - det næsthøjeste månedlige salg i år.

Med dagens auktion har Nationalbanken samlet set udstedt danske statsobligationer for 67,2 mia. kr. i år og er dermed tæt på målet for året på 75 mia. kr.

Til næste år venter Nordea, at Nationalbanken vil reducere mængden af udstedte statsobligationer til 50 mia. kr.

»Det lavere udstedelsesbehov skyldes både udsigterne til et relativt lille underskud på de offentlige finanser og et fortsat meget stort statsligt indestående i Nationalbanken. Samtidig kan det faktiske behov for at udstede nye obligationer meget vel blive endnu mindre. Det skyldes, at der i 2014 kan komme meget store engangsindtægter ind til staten som følge af de ændrede regler for kapitalpensionsbeskatning,« forklarer Nordea.

Da disse indtægter er øremærket til at nedbringe den offentlige gæld, vil det direkte påvirke Nationalbankens behov for at udstede danske statsobligationer.