Globalt aktieindeks har tabt 25.820.127.800.000 kroner på en uge

Den kinesiske syge har spredt sig til alverdens aktiemarkeder, der på blot en uge har tabt flere værdier end Danmark har skabt i dette årtusinde.

De kinesiske aktiemarkeder styrtdykker og trækker aktier i hele verden med sig ned. Her er det ved børsen i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er helt gal på aktiemarkederne. Den seneste uge har kurserne verden over vendt snuden nedad, med enorme tab til følge. Baggrunden er uro i Kina, aktiemarkederne styrtdykker og truer med at trække hele verdensøkonomien med sig.

Baggrunden er, at de kinesiske aktiers nedtur muligvis fortæller sandheden om en oppustet økonomi. Den kinesiske økonomi er lukket og investorer verden over frygter nu, at de kinesiske nøgletal om økonomien ikke holder stik.

Ser man på det globale MSCI ACWI & Frontier Index, er nedturen til at føle på. Indekset er oprettet af investeringsbanken Morgan Stanley og følger aktiermarkederne i 74 lande verden over.

Alene på den seneste uge har indekset tabt 9,17 procent, svarende til 25.820.127.800.000 kroner. For at sætte det i perspektiv, så er det mere end summen af Danmarks samlede nationalprodukter siden årtusindeskiftet. Alle virksomheder og borgere i Danmark skulle således have arbejdet gratis siden den første januar 2000, hvis vi skulle dække tabet.

Det skal vi heldigvis ikke. Men de danske aktier er ikke sluppet uden knubs. Siden den nuværende nedtur begyndte, har de danske aktier på børsen i København tabt 7.87 procent, svarende til 173 milliarder kroner.

Blandt eliteaktierne i C20 CAP-indekset er faldet endnu større på 8,44 procent. Til gengæld har indekset tirsdag formiddag den største stigning siden oktober 2014.