Globale aktier rasler ned: Kl. 9 rammer den røde bølge Danmark

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Det amerikanske aktiemarked har fået en voldsom kæberasler i denne uge, hvor de store ledende markeder har fået barberet store delen af værdien af. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Godmorgen

Velkommen til en dag, hvor du bør holde fast på hat og briller, for vi begynder på de globale aktiemarkeder, der i den grad har haft været på en vild rutsjebanetur i denne uge.

1
Globale aktier i styrtdyk

Hvis man gik og troede, at roen havde indfundet sig på Wall Street efter mandagens vilde fald, kan man godt tro om igen. De nervøse trækninger og koldsveden er tilbage på handelsgulvet, hvor markedet satte kursen sydover.

Endnu et kursfald bekræftede, at de ni års konstante stigninger er kørt af sporet og afløst af en officiel korrektion.

Dow Jones-indekset endte torsdag med et minus på 4,2 procent og S&P 500-indeks dykkede 3,8 procent. Siden toppen 26. januar har S&P-indekset mistet 10,2 procent i værdi, og er nu slået tilbage til niveauet fra november. Markedet for de største teknologi-aktier Nasdaq faldt torsdag 4,1 pct.

Forrige fredag og mandag denne uge oplevede de amerikanske børser tilsvarende store fald, som spredte sig til Asien og Europa. Samme billede tegner sig fredag morgen, hvor de asiatiske markeder er klædt helt i rødt.

Det toneangivende indeks i Japan, Nikkei, ligger kort før lukketid på et fald på knap 3 pct. MSCIs brede aktieindeks for Asien-Stillehavsområdet uden for Japan ligger med fald på 2,3 pct. Det samme gør sig gældende for langt de fleste markeder i Asien fredag morgen.

Nikkei 225 -2,6
Topix -2,3
Hongkongs Hang Seng -2,2
China Shanghai Composite -4,1
China CSI 300 -4,4

Forklaringerne på denne uges vilde udsving er ikke entydige. Det ligner en cocktail af flere parametre. Bekymring for stigende inflation har sneget sig ind i kølvandet på sidste uges tal der viste, at lønningerne i USA stiger en hel del mere end forudset af økonomer. Det kan få den amerikanske centralbank til at hæve renterne hurtigere end hidtil forventet. Men også spekulation i det såkaldte VIX-indeks har været med til at sætte lavinen af aktiesalg i gang, hvilket muligvis er blevet forstærket af de mange robotter, der i dag reelt handler aktierne.

Med store fald i både USA og i Asien, er der ligeledes lagt op til væsentlige fald på de europæiske børser og ikke mindst det danske marked. Business Live følger markedet tæt, når det åbner kl. 9.00.

Berlingske Business anbefaler:

ATP-chef: Der kommer ny aktieuro i løbet af 2018

Fondsbørsen indleder jagt på hemmelig kilde bag TDC-lækage

»Jeg går ud fra, der er nogen, som ikke bryder sig om, at jeg er kæreste med Pernille«

2
Rasende TDC-formand: Det er afpresning

Gårsdagens store historie handlede om det købstilbud, som tre pensionskasser og en australsk kapitalfond har lagt på TDC, og som de har fået afvist. Nu langer formanden ud efter bejlerne.

TDCs bestyrelsesformand føler, at der er tale om ren afpresning, når opkøbstilbuddet fra tre pensionskasser og den tidligere ejer af Københavns Lufthavne er blevet lækket til pressen – efter at en enig TDC-bestyrelse havde afvist det, fordi prisen var alt for lav.

Det siger Pierre Danon, som i 2017 blev bestyrelsesformand for TDC efter otte år som næstformand, til Berlingske i et eksklusivt interview.

»Jeg er meget oprevet over, at dette papir er lækket, og at det er gjort med vilje. Det skader selskabet og de ansatte, og det er ikke fair. Det skulle naturligvis have været diskuteret mellem professionelle, og jeg ser ingen værdi i at bringe det ud til offentligheden,« siger han.­

Lyt i øvrigt til vores pocast »Hjørnekontoret«, hvor vi i et tidligere afsnit har interviewet TDC topchefen Pernille Erenbjerg.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
USA overskrider tidsfrist for budgetaftale

Kongressen i USA har klokken 6 dansk tid fredag morgen overskredet tidsfristen for at blive enig om en forlængelse af statsbudgettet. Ifølge CNN kommer et lovforslag dog til afstemning i Senatet inden for en times tid efter tidsfristens udløb.

Derefter skal Repræsentanternes Hus stemme om forslaget. Bliver forslaget vedtaget i begge kamre undgår USA en delvis lammelse af statsapparatet.

Reuters skriver, at selv om statsapparatet i USA som følge af den fastlåste situation formelt er lukket ned midnat lokal tid, så vil en aftale inden arbejdsdagens begyndelse reelt udskyde budgetspørgsmålet til efter midtvejsvalget i november. Til gengæld vil en aftale tilføre 300 milliarder dollar - 1,8 billioner kroner - til det føderale underskud.

4
Få ekstra fradrag for at indbetale til pension

Alle danskere får nu dobbelt fradrag for at indbetale på pensionsordningen, skriver Finans.

Indbetalinger til livrenter og ratepensioner er i dag fradragsberettiget helt op i topskatten. Nye regler betyder, at der indføres endnu et fradrag. Fradraget er 12 pct., hvis man har mere end 15 år til pensionsalderen og 32 pct., hvis man har mindre end 15 år.

Det er resultatet af den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti netop har indgået.

3 ting som den profesionelle investor i dag holder øje med

Chefstrateg i Nordea, Philip Jagd, har i dag fundet 3 ting, som markedet skal holde øje med.

  • Markedets fokus er entydigt på, at europæiske aktier skal finde en bund efter de markante kursfald i går aftes i USA og 2-3% kursfald synes realistisk. En vending i amerikanske futures indikerer stabilisering op til weekenden, men det bliver ligesom  i går åbningen i USA, der afgør Europas lukkeskæbne.  Med amerikanske aktier nede mere end 10% fra sit toppunkt, vil værdidrevne investorer begynde at melde sig på banen og agere modvægt til det i stor grad tekniske drevne og indeksbaserede frasalg.
  • Kinesiske forbruger- og producentpristal signalerer fra morgenstunden lavt prispres og dermed, at centralbanken vil holde en linje, der understøtter væksten og tillader en svagere valuta imod dollaren til gavn for væksten i Kina og Fjernøsten. Det kan derfor være et sted at se sig om efter attraktive aktier oven på de seneste ugers store prisfald.
  • På regnskabssiden er der relativt stille, men vi får vi tal fra danske Maersk og enkelte amerikanske selskaber. Selskaber med positive regnskabsoverraskelser har klaret sig lidt bedre end de der skuffer i indeværende sæson, men i den aktuelle markedsuro, er det nok andre forhold der afgør kursbevægelserne på dagen end de konkrete tal der kommer på bordet.

Det sker i dag;

kl. 8.00: Mærsk - årsregnskab
Ligeledes årsregnskaber fra Solar og Neurosearch
Halvårsregnskab fra Chemometec