Global økonomi styrer fortsat nedad

Den økonomiske udvikling i de tre store regioner har udviklet sig i tre forskellige retninger. Bliv klar til den kommende uge på aktiemarkedet.

Den globale økonomi bremser fortsat op, med asiatisk og kinesisk økonomi som de negative drivkræfter. Meget tyder på, at der fortsat er stor risiko for, at den økonomiske opbremsning i Kina kan trække resten af den globale økonomi markant nedad.

Denne frygt har eksisteret i månedsvis, men både USA´s og europæisk økonomi har holdt nogenlunde stand. På det seneste har billedet af den økonomiske udvikling i de tre store regioner udviklet sig i tre forskellige retninger:

For det første tyder meget på, at Kinas økonomi nu bremser op endnu stærkere end tidligere. Erkendelsen er, at de officielle BNP-data for Kinas vækst ikke kan bruges til meget. Ifølge Fathom Consultings Momentum indikator er den aktuelle vækst på kun 2,8 % i Kina, mens de officielle data siger 6,9 %. De seneste ugers fortsatte fald i metalråvarepriser, oliepriser og containerfragtrater indikerer, at kinesisk økonomi bremser hårdt op.

For det andet har europæisk økonomi holdt imponerende flot stand de seneste 3-4 måneder, men nu ser især tysk økonomi ud til at skride. Både tyske IFO og OECD’s ledende indikator viser tegn på svaghed i europæisk økonomi, og det kommer efter en tysk BNP-vækst på 0,3 % i 3. kvartal, altså tæt på stagnation. Mere negativ afsmitning fra Kina kan altså føre Europa ud i recession, og det er også i det lys, man skal se ECB’s udmeldte initiativ om yderligere pengepolitiske stimulanser.

For det tredje er den positive overraskelse i den globale økonomi udviklingen i USA, hvor de seneste indikatorer viser fornyet fremgang. Både Conference Boards ledende indikator, Citigroups Economic Surprise indeks og ECRI indikatoren viser fornyet styrke. Af samme årsag har der på det seneste været fornyet tro på, at der kommer en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank den 16. december.

Drivkraften bag de seneste uger kan dels have været en vigende tro på, at der kom en renteforhøjelse på grund af terrorangrebet i Paris. Faktisk har den implicitte sandsynlighed for en renteforhøjelse på 0,25 % været faldende indtil tirsdag i den forgange uge. Sandsynligheden faldt fra 67 til 64 %. Men torsdag var sandsynligheden igen steget til 71 %.

Ifølge Goldman Sachs er baggrunden for de stigende aktiemarkeder snarere, at den amerikanske centralbank nok forventer en renteforhøjelse til december, men at den samlede stribe renteforhøjelser stopper hurtigere end tidligere forventet.

Seneste opdatering fra Conference Board viser, at den ledende indikator steg ganske kraftigt efter flere måneders stilstand: ”The U.S. LEI rose sharply in October, with the yield spread, stock prices, and building permits driving the increase,” said Ataman Ozyildirim, Director of Business Cycles and Growth Research at The Conference Board. “Despite lackluster third quarter growth, the economic outlook now appears to be improving. While the U.S. LEI’s six-month growth rate has moderated, the U.S. economy remains on track for continued expansion heading into 2016.”

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER