Glistrup ser fin sammenhæng mellem gæld og cashflow

Jørgen Glistrup svarer her på en række konkrete forhold om Parken Sport & Entertainments gæld, pengestrømme, det udskudte arena-byggeri samt brugen af særlige regnskab-begreber. (Opdateret 08.31)

Jørgen Glistrup sammen med Flemming Østergaard ved i pressemøde i 2003 i forbindelse med selskabets overtagelse af Lanlandia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
Jørgen Glistrup, tidligere adm. direktør for Parken Sport & Entertainment, arbejder fortsat på konsulentbasis for ejendoms- og underholdningsvirksomheden, hvorfor han svarer på en række konkrete spørgsmål i relation til virksomhedens aktuelle økonomiske situation.

Han er manden, der har haft fingrene nede i maskinrummet, med ansvaret for den daglige drift, mens bestyrelsesformand Flemming Østergaard er manden, der tegner de overordnede strategiske linjer for den børsnoterede koncern.

I et interview i dag i Berlingske Business udtrykker to erfarne og uafhængige statsautoriserede revisorer en dyb bekymring for Parkens fremtid, fordi de mener, at virksomheden har en alt for stor kortfristet gæld i forhold til den underliggende drift og de pengestrømme, den kan skabe.

Her svarer Jørgen Glistrup på en række af de kritikpunkter, der har været fremme.

Der har været flere skriverier om jeres cashflow. I fremhæver det som værende utrolig stærkt, men mange er lodret uenige og peger på, at jeres måde at opgøre cash-flow på er misvisende, når I opgør pengestrømmene før ændringer i driftskapital?

”Vi tager netop ændringer i driftskapital med, da jeg selvfølgelig er enig i, at man skal gøre dette. Det jeg korrigerer for, er salget af feriehuse i Billund, såvel under indtjeningen som under driftskapitalbindingen. Manskal selvfølgelig eliminere den begge steder,” siger Jørgen Glistrup.

Her er regnestykket
Vil du ikke forklare, hvordan dit regnestykke ser ud, som retfærdiggør, at I karakteriserer jeres cashflow som stærkt?

”Jo, regnestykket er som følger:

Pengestrøm fra primær drift - 27 mio. kr.Avance fra salg af feriehuse -60 mio. kr.Forskydning i varebeholdning +295 mio. kr.

I alt korrigeret pengestrøm = 208 mio. kr.

Herved er feriehussalget elimineret i pengestrømsopgørelsen og de 208 mio. kr. er det vi karakteriserer som en stærk pengestrøm fra driften”.

Der udtrykkes bekymring for rentebyrden på jeres kortfristede lån, mens I selv siger, at der ikke er fare på færde, fordi I har jeres kredittilsagn på plads. Hvornår udløber disse tilsagn, og hvor stor en del af jeres kortfristede gæld er omfattet af disse tilsagn?

”Hele gælden er omfattet. Vores tilsagn er tilpasset vores likviditetsindgang i budgettet, således at vi nedbringer med det fra driften frigjorte cash flow.”

I vil ikke låse renten, fortæller du, fordi I spekulerer i, at renten falder. Denne periode her i 2009, hvor jeres kortfristede låneengagement så åbenbart er variabel, hvor lang skal den periode være, og hvad koster det jer per måned, at renten ikke er låst fast? Og hvilken rente betaler I?

”Vi fortæller ikke vores eksakte rentesats, den varierer ligeledes lidt fra lån til lån. Normalt er det billigere at have en helt kort rente, men markedet er i øjeblikket ikke normalt, og man betaler en lidt højere rente på de helt korte faciliteter. Jeres avis fortæller om renterne hver eneste dag, og du kan der se udviklingen i rentesatserne, en udvikling der selvfølgelig også påvirker os på godt og ondt”.

Hvis renten ikke falder, hvad vil det så koste jer, at I ”gættede” forkert?

”Det er meget svært at svare på, men for hver procent renten så vil stige, vil udgifter stige med 18 mio. kr. Og det samme så som indtægt ved et rentefald”.

Hvis I rammer plet m.h.t. renteudviklingen, hvad vil så være en attraktiv rente for jer, når I skal refinansiere fra kortfristet til langfristet lån?

”Vi følger markedet og drøfter det med vores rådgivere. Vi vil ikke omlægge det hele på en gang, men vil tage det i bidder, normalt af 100 mio. kr. stykket”.

Jeres rentebyrde er forøget i 2008, men alligevel opjusterede I i oktober forventningerne til årets resultat. Hvor er det, at I henter en indtjeningsfremgang, der både kan udligne den øgede rentebyrde og forbedre bundlinjen?

”Generelt går vores forretning rigtig godt, og det er over en bred kam, at vores driftsresultater er bedre, men specifikt kan nævnes gruppespillet i UEFA Cuppen, som vi ikke havde budgetteret med”.

Priser for høje
I har meddelt jeres aktionærer, at I udskyder opførelsen af multiarenaen, fordi I vil vente, til prisen på byggematerialer falder. Det lyder som en utroværdig forklaring, handler det ikke snarere om, at der ikke p.t. er banker, der vil finansiere et sådant projekt?

”Vi fik vores priser ind i juli/august måned, og de lå væsentligt over vores oprindelige estimater. Vores rådgivere henviste til den store byggeaktivitet ( længere siden er det ikke ) og høje råvarepriser. Vi besluttede at undersøge nogle mulige besparelser i projektet, og under disse undersøgelser tager krisen til, hvor vi så bliver overbeviste om, at alene markedsudviklingen vil give et markant dyk i priserne. Da højsæsonen i en arena er om vinteren, skal den udskydes i et år, idet det ikke forretningsmæssigt er fornuftigt at åbne sidst på foråret. Det er imidlertid også korrekt, at de finansieringstilsagn, vi havde, var linket op til de oprindelige priser, ligesom de nu er udløbet. Men vi har valgt ikke at tage ny dialog om finansieringen, før vi har vores projektrevideringer på plads”.

 
Læs også:

Massiv gæld tynger Parken

Don Ø: Jeg er også en usædvanlig mand

Don Ø: Folk må mene, hvad de vil