Glistrup og Østergaard skændes efter belastende mail

Ifølge Jørgen Glistrup havde han og Flemming Østergaard et skænderi, efter Flemming Østergaard i en mail havde skrevet, at kursen på Parken-aktien "helst ikke er mindre end 1200". Glistrup sagde i afhøring, at han ikke ville være medvirkende til kursmanipulation.

Foto: Thomas Lekfeldt

 

Kort inden middag var der godt med drama i retssagen mod den tidligere ledelse i Parken.

Anklagemyndigheden fremlagde en e-mail, som Flemming Østergaard havde sendt til Jørgen Glistrup, efter at sidstnævnte havde orienteret sin formand om, at Parkens-aktiekurs var faldet meget.

»Det er VIGTIGT af hensyn til Clipper, at kursen helst ikke er mindre end 1200,« skrev Flemming Østergaard.

Kort forinden havde Østergaard gennemført en handel med rederigruppen Clipper Group, hvor han solgte 50.000 aktier til den nye aktionær. Aktierne, der blev brugt til betalingen, kom fra Parkens egen beholdning.

Anklagemyndigheden startede med at afhøre Glistrup om ovenstående e-mails, og her valgte man at fremlægge en transskribering fra politiets afhøring af den tidligere Parken-direktør. Her svarer Glisturp om mailen:

"På det her tidspunkt er det fuldstændigt korrekt, at der må ligge en svarmail. Og mundtligt kan jeg godt huske, at vi var oppe at skændes om det. Jeg sagde, at jeg ville købe aktier billigst muligt - jeg har ikke og vil ikke være medvirkende til kursmanipulation."

Presset i retten

Ganske som Glistrup sagde i retten, lå der en svarmail fra ham. I den skrev han:

»Kan formenligt godt købe 50.000 stk. aktier i nuværende marked til mellem 1160 og 1200, mener du virkelig at vi skal gøre det? I så fald vil vi jo mangle det volumen til afregning omkring 1. maj. Transaktionen for de første 50.000 stk. er på plads.«

Denne mail lagde sammen med politiets afhøring grund for en afhøring af Jørgen Glistrup, som er gengivet nedenfor:

Hvad er det Flemming Østergaard beder dig gøre? Som du ikke vil gøre?
»Jeg kan læse sætningen lige så godt, som du kan«

Men der er noget, som du ikke vil gøre?
»Jeg vil kun afdække billigst muligt. Jeg vil ikke have, at der er nogen, der kan rejse tvivl om, at jeg har andre formål med at afdække.«

Du ville gøre det billigst muligt. Og hvad er det så, Flemming beder dig om at gøre, som ikke er i overensstemmelse med det?
»Jeg kan læse, at det er vigtigt, at kursen ikke er mindre end 1200. Der må jeg bare sige, at jeg ikke er markedet.«

Beder han dig om at være markedet?
»Du kan læse sætningen lige så godt, som jeg kan. Jeg har kun et formål, og det er at afdække formålet billigst muligt«

Herefter spurgte anklageren direkte ind til, om Jørgen Glistrup mener, at hans formand med ovenstående email beder ham om at begå kursmanipulation. Det fik flere forsvarere til at råbe op. Glistrups advokat, Károly Németh gik så langt som til at kalde spørgsmålet for utilstedeligt. Herefter gjorde anklageren det klart, at man havde tænkt sig at spørge om det, man havde lyst til. Spørgsmålet blev dog ikke gentaget.

Don Ø: Glistrup varetog det

Dernæst blev Flemming Østergaard kaldt i vidnestolen. Og det var præcis som med Glistrup den tidligere nævnte e-mail, som var genstand for afhøringen.

Så har vi sætning "det er VIGTIGT af hensyn til Clipper, at kursen helst ikke er mindre end 1200," hvad mener du med sætning?
»Det der står. Men hvis det skal misforståes derhen, hvor jeg skulle have lavet kursmanipulation, så kan jeg sige, at det har jeg på ingen som helst måde gjort.«

Beder du ham at gøre noget?
»Nej, jeg skriver "helst ikke". Hvis jeg beder ham gøre noget, så er jeg stadig sikker på, at det er Jørgen Glistrup, der foretager handel på fondsbørsen og indenfor de rammer, der ligger.«

Hvad mener du med sætningen? Hvad er det du tænker på?
(Flemming Østergaard svarer, at det kan han ikke huske i detaljer, red)

Jørgen Glistrup skriver tilbage, at "Kan formenligt godt købe 50.000 stk. aktier i nuværende marked til mellem 1160 og 1200, mener du virkelig at vi skal gøre det?" Hvordan opfatter du det?
»Det kan jeg ikke erindre. Det korte af det lange er, at hvis det har noget med kursen at gøre, så er det Glistrup, der varetager det. Og hvordan end han gør det, så er jeg sikker på, at han har gjort det korrekt.«

Alle tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne om kursmanipulation,