Glæden forsvandt blandt amerikanske investorer

Trods en positiv start kunne de amerikanske aktier ikke holde dampen fra den asiatiske og europæiske handel oppe.

Pepsi var blandt de amerikanske mastodonter, der skuffede investorerne og ødelagde gårsdagens optimisme på det amerikanske aktiemarked Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ACKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mindst negative forventninger fra mastodonter som PepsiCo Inc., Microsoft Corp. og Intel Corp., der har ødelagt den gode stemning.

Dow Jones tabte 0,8 pct. i kurs 9311, mens S&P 500 faldt med 0,5 pct. til indeks 988. Værst så det ud i det teknologitunge Nasdaq-indeks, der er gik 3,5 pct. tilbage til indeks 1779. Kort før lukketid så det dog ud til, at faldende kunne blive væsentligt større.

Efter store stigninger på de asiatiske og europæiske børser startede det ellers med pæne plusser i USA, hvor investorerne blandt andet glædede sig over præsident Bushs melding om storindkøb af aktier i en række amerikanske banker.

Men stemningen vendte og det blev dermed ikke til en gentagelse af gårsdagens eufori, der sendte de tre toneangivende indeks op med 11-12 pct. efter sidste uges massive kurstab.

Pepsi nedjusterede og tabte 12 pct. af sin markedsværdi på forventninger om at kunderne vil fortsætte med at skære ned på deres forbrug af snacks og softdrinks. Samtidig mistede Microsoft og Intel begge 6 pct. af sin værdi på meldinger om, at efterspørgslen efter computere er aftagende.

Der er til gengæld fremgang til bankerne efter Bush-administrationens melding om, at staten vil købe aktier. Morgan Stanley, Citigroup og Merrill Lynch er alle steget med 18-21 pct.

”At hoppe i med begge føder er meget risikabelt på nuværende tidspunkt,” siger Richard Weiss, chief investment officer I City National Bank til Bloomberg.“Vi er ikke ude af skoven endnu,” lyder vurderingen.