Glade investorer sendt tilbage til virkeligheden

Markedskommentar. Sidste uges kursfald har bragt glade investorer ud af den gode stemning og tvunget dem til at se virkeligheden i øjnene.

Læs mere
Fold sammen
Ligesom vi var ved at vænne os til den gode stemning bragte aktiemarkedet i sidste uge pludselig de glade investorer tilbage til virkeligheden.

Om onsdagen faldt kurserne således over fem procent, og dagen røg dermed ind på rekordlisten som et af de ti største fald nogensinde.

Foreløbig ser vi dog ikke nogen grund til at frygte for en gentagelse af 2008, og de følgende to dage steg kurserne da også pænt igen. Ligesom der skal mere end blot en god første uge af 2009 til for at erklære nedtrenden for afsluttet, ligeledes skal der også mere end en enkelt dårlig dag til, før det giver mening at genoplive sortsynet.

Aktieugebrevet fastholder vores forventning om, at det danske aktiemarked står over for en god periode, som sandsynligvis vil vare frem til, at årsregnskaberne begynder at melde sig. Det sker i slutningen af februar og de kommende en - to måneder.

Alvorlige problemer

Her kan der til gengæld godt blive alvorlige problemer for en række aktiekurser.

Det gælder specielt for de aktier, som er blevet trukket kraftigt op her i begyndelsen af 2009. Fremgangen har i høj grad været styret af forventningen om de enorme stimulanspakker, de amerikanske og europæiske myndigheder planlægger, men mens kursstigningerne har været båret frem af forventninger, har den faktiske økonomiske udvikling været negativ.

Nu er effekten af hjælpepakkerne indarbejdet i kursdannelsen, og andre drivkræfter begynder at tage over igen.

Ny udsalgsbølgeDe kommende uger vil vi se markedet begynde at forberede sig på elendige regnskaber for fjerde kvartal 2008, hvor der med stor sikkerhed kommer en flodbølge af nedjusteringer fra de konjunkturfølsomme selskaber.

Hvis det kombineres med en bølge af investoropsigelser i de store internationale hedgefonde midt i februar, kan det udløse en ny massiv udsalgsbølge.

I den sammenhæng vil det også være et negativt bidrag, hvis selskaberne (som vi forventer) udmelder forventninger for hele 2009, som er markant ringere, end analytikerne lige nu forventer.

Så selv om det ser lyst ud på kort sigt, er der god grund til at frygte de kommende årsregnskaber. De kan trække tæppet væk under den gode stemning.