Gigantisk øretæve til Novo Nordisk: Taber 100 milliarder på få minutter

Fredag kan meget vel blive en mørk dag for Novo Nordisk. Aktien falder med knap 20 procent, hvilket betyder, at selskabet har tabt 100 milliarder på få minutter. Forklaringen skal findes i USA.

ARKIVFOTO 2015 Novo Nordisk hovedsæde- - Se RB 28/10 2016 09.08. Novo-aktien falder med 14 procent i de første minutters handel på fondsbørsen, efter at selskabet har nedjusteret sin forventninger til fremtidens overskud. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk-aktien tager fredag et fald, der må få underkæben til at falde til gulvet hos de fleste investorer.

Efter godt et kvarters handel er aktien røget ned med 13,5 procent. Fra morgenstunden var aktien dog nede med hele 18,5 procent.

Det betyder kort fortalt, at Novo-aktionærer har mistet mere end 100 milliarder kroner på ganske få minutter.

Faldet er en historisk begivenhed for insulinvirksomheden. Det er nemlig pt. det største fald i 14 år, viser tal fra Bloomberg. Kun én gang før er Novo Nordisk faldet så meget på den børsen i København. Det skete 10. april 2002, hvor aktien faldt med 21,35 procent. Dengang var det også en nedjustering af væksten, der fik investorerne til at trække sig fra medicinalselskabet. En nedjustering, der fik Lars Rebien Sørensen til at komme med en indrømmelse af de store:

»Det gør det bare endnu mere personligt - næsten skamfuldt at skulle skuffe både aktionærerne og analytikerne, som har haft tiltro til vores forventninger - og medarbejderne, som vil blive påvirket. Det skammer jeg mig over,« sagde han dengang til Børsens Nyhedsmagasin

Artiklen fortsætter under grafen.

Tilbage i 2016. Fredagens historiske aktienedtur sker på ryggen af et regnskab for de første ni måneder, hvor den afgående topchef Lars Rebien Sørensen serverer en ubehagelig nyhed til investorerne.

Bagsværd-firmaets langsigtede mål bliver nemlig halveret. Det er ikke længere muligt ifølge selskabet at nå sine mål om vækst i resultat af primær drift på ti procent, der blev fastsat i februar 2016. Kort fortalt tror firmaet ikke, at væksteventyret kan fortsætte med samme fantastiske fart som tidligere, og det får bestemt ikke aktionærerne til at smile.

Forklaringen på at selskabet bøvler med sine ambitioner er, at priserne i USA er under pres.

Hidtil har koncernen afvist, at det skulle få betydning på lang sigt, men i fredagens regnskab måtte ledelsen krybe til korset og fortælle aktionærerne, at tiden, hvor selskabet bare svæver på skyerne af lutter succes, er forbi.

»Hvad angår de langsigtede finansielle mål anser Novo Nordisk det ikke længere for muligt at nå det mål om vækst i resultat af primær drift på 10 pct., der blev fastsat i februar 2016. Følgelig er målet blevet revideret, og Novo Nordisk sigter nu efter en gennemsnitlig vækst i resultat af primær drift på 5 pct,« skriver Novo i sit regnskab.

Novo Nordisk måtte tidligere på efteråret melde ud, at man afskedigede 1.000 medarbejdere, men den manøvre kommer endnu ikke til at redde selskabets sigtelinjer for væksten.