Giftig cocktail truer finansmarkederne

Erhvervstilliden i euroområdet er på vej ned, og der er tegn på, at den økonomiske opbremsning tager til på begge sider af Atlanten. Samtidig er der tegn på stigende inflation, og det er en ekstrem giftig cocktail.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen kalder situationen på finansmarkederne en "farlig cocktail". Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Nye december-tal for erhvervstilliden i euroområdet viser, at europæisk erhvervsliv har fået markant dybere panderynker. Den foreløbige opgørelse for fremstillingssektorens erhvervstillid viste således et fald fra 52,8 i november til 52,5 december, mens servicesektorens tillid faldt kraftigere fra 54,1 til 53,2. Det sammensatte indeks for økonomien er nu på det laveste niveau siden august 2005.

»Vi ser nu tegn på en kombination af aftagende vækst og tiltagende prispres. Det er en meget farlig cocktail for finansmarkederne, og det sætter centralbankerne i noget af et dilemma,« siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

Han henviser til, at aftagende vækst isoleret set peger på, at Den Europæiske Centralbank, ECB, bør sætten renten ned for at sparke gang i økonomien. Omvendt peger højere inflation isoleret set på, at renten snarere bør sættes op.

»ECB står over for et dilemma med aftagende vækst på den ene hånd, og stigende inflation på den anden. Problemet ved en rentenedsættelse vil være en markant højere inflation, der vil udhule vores købekraft,« siger Jes Asmussen.

Nye tal viser, at inflationen i euroområdet nu er sneget sig op på 3,1 procent, hvilket er højere end ventet i november. Det skyldes dog i høj grad stigende fødevarerpriser og energipriser, mens kerneinflationen holdt sig i ro på 1,9 procent.

»Heldigvishar vi ikke set markant inflation i andre varegrupper. Men under alle omstændigheder står centralbankerne i en vanskelig situation, hvor vi tror, at resultatet vil være en uændret rente fra ECB i det kommende år,« siger Jes Asmussen.