Gennembrud for grønne investeringer

Efter klima-topmødet COP 21 øges investeringer i bæredygtige og energieffektive løsninger over hele verden. Det giver muligheder for Danmarks stærke virksomheder inden for greentech, lyder det fra topleder i Davos.

»Vi er ved et tipping point nu, hvor det for alvor tager fart,« siger Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Globale investeringer i grøn teknologi vil stige kraftigt til glæde for bl.a. de danske virksomheder, der specialiserer sig i at udvikle bæredygtige energiløsninger, har ekspertise inden for water management eller er eksperter i energieffektivitet.

Det succesrige klimatopmøde i Paris, COP 21, i december, hvor der blev indgået en ny global klimaaftale, har givet de store investorer sikkerhed for, at verdens nationer vil satse på mere bæredygtige løsninger, lyder det fra danske topchefer under årsmødet i World Economic Forum i Davos.

»Vi er ved et tipping point nu, hvor det for alvor tager fart,« siger Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss.

Selv om fossile brændsler som olie og kul vil blive brugt i mange år, sender investorerne enorme beløb efter fremtidens energiløsninger, og den bevægelse er selvforstærkende.

»Hvis alle investorer bevæger sig, får det enorm vægt,« konstaterer Niels B. Christiansen. Han påpeger, at skiftet sker trods historisk lave oliepriser, og det understreger efter hans mening, at der er tale om et substantielt skift i flowet af investeringer. Bl.a. er det kommet frem, at den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, vil bruge 1.000 mia. kroner på at investere i grønne løsninger, hvilket betyder, at banken investerer mindre i projekter med relation til olie, gas og kul.

Udover at klimaaftalen i Paris har øget investeringsaktiviteten, drives skiftet frem af, at flere udviklingslande er hårdt ramt af forurening og miljøskandaler, som kræver handling. Det gælder bl.a. for Kina, hvor hovedstaden Beijing i flere omgange er blevet indhyllet i så tung smog, at det skaber uro hos indbyggerne. Vestlige firmaer har i stigende grad svært ved at få udstationerede medarbejdere til at bo i byen. Også den indiske hovedstad, New Delhi, plages af smog og forurening. Derudover satser store vestlige byer mere på bæredygtige og energieffektive løsninger.

På årsmødet i World Economic Forum i Davos er Niels Bjørn Christiansen bl.a. i dialog med borgmestre fra europæiske metropoler som Paris og London. Byerne fokuserer i stigende grad på cirkulær økonomi med bæredygtige og energieffektive løsninger – lige fra systematisk genbrug i forbindelse med renovation, etablering af rensningsanlæg, der er effektive og ikke bruger ret meget strøm samt effektiv fjernvarme.

I mange udviklingslande udløser nye mega-byer bl.a. et presserende behov for bedre water-management for at mindske det enorme spild frem til brugerne, og her har flere danske firmaer en særlig ekspertise.