Genmab-boss bliver 100 mio. rigere med middel godkendt i USA

Tirsdag er en fed dag at eje aktier i det danske biotekselskab Genmab, hvor aktien stiger med over 10 pct. efter en vigtig godkendelse i USA, der sender selskabets kræftmiddel Daratumumab ind på det amerikanske marked.

Genmabs topchef Jan van de Winkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og det er endnu federe, hvis man har mange af dem. Og det har Genmabs topchef, Jan van de Winkel, der har været med til at starte selskabet tilbage i 1999.

Hollænderen ejer sammenlagt omkring 1,15 mio. aktier og optioner i Genmab, og hvis man ser på tirsdagens kursstigning, er værdien af hans samlede beholdning blevet forøget med omkring 100 mio. kr.

Jan van de Winkel har aktier for knap 550 mio. kr., og dertil har han mere end end halv million aktieoptioner, som er blevet tildelt i årenes løb.

Han skal betale for at udnytte disse optioner på et tidspunkt, hvilket dog vil være til en kurs langt under markedskursen. Så sent som i sidste uge udnyttede han for eksempel 50.000 optioner til omkring kurs 40, hvilket skal sammenlignes med, at Genmab-aktien på det tidspunkt havde en værdi, der var knap 20 gange så høj.

Også finansdirektør David A. Eatwell kan se sin formue stige i værdi. Han ejer omkring en halv million optioner, og værdien af disse er tirsdag steget med omkring 40 mio. kr. Derudover har en række bestyrelsesmedlemmer også aktier og optioner, hvilket dog er væsentligt færre end de to øverste chefer.

Tirsdagens store kursstigning til Genmab-aktien skyldes, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, mandag aften godkendte Daratumumab til behandling af patienter med knoglemarvskræft.

Dermed står partneren Janssen klar til at sende midlet, der vil blive markedsført under navnet Darzalex, ind på det amerikanske marked inden for de kommende to uger.

Og med døren sparket ind i USA åbner der sig mulighed for et stort salg af kræftmidlet. Aktieanalytikere spår et samlet salg af Darzalex på milliarder af dollar.

Således forventer Sydbank, at salget vil toppe på omkring 26 mia. kr. - hvis man udelukkende regner med salget til patienter med knoglemarvskræft - mens den europæiske investeringsbank Bryan Garnier for nylig forudså et topsalg af Darzalex på op til 37 mia. kr.

TV: Genmab kræftmiddel godkendes i USA: