Genmab: Afvist retssag fjerner risiko - aktien står til stigning

Biotekselskabet Genmab slipper for en retssag i USA, og det kan sikre aktien en god start på mandagens handel på det danske aktiemarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto Lars Møller

Biotekselskabet Genmab slipper for en retssag i USA, og det kan sikre aktien en god start på mandagens handel på det danske aktiemarked.

Ifølge Simon Hagbart Madsen, der er aktieanalytiker hos Jyske Bank, fjerner afvisningen af patentsagen nemlig en del af den kortsigtede risiko, da retssagen ellers var sat til at starte i februar.

»Tidligere på måneden reagerede aktien lidt negativt på et øget fokus på retssagen, der ville starte i februar. Nu hvor vi har fået en afklaring til den positive side, vil det selvfølgelig understøtte aktiekursen,« siger han til Ritzau Finans.

Den tyske konkurrent Morphosys havde beskyldt Genmab og selskabets partner Janssen for at overtræde tre patenter med kræftmidlet Darzalex, som er Genmabs klart bedst sælgende produkt.

Flere analytikere havde spekuleret i, om det ville ende med et forlig, som det oftest ses i den slags sager i USA, og Simon Hagbart Madsen regnede heller ikke med, at den tyske rival ville vinde sagen.

»Der var en lav sandsynlighed for, at det ville ende ud med, at Morphosys ville få medhold. Risikoen for et forlig, og at Genmab og Janssen derfor måtte afgive en del af de fremtidige royaltyindtægter, var større, men fortsat lav. Den risiko er fjernet nu, og i vores værdiansættelse giver det en positiv effekt på en lav encifret procentsats,« siger han.

»Typisk ender denne type retssager i en form for forlig. Morphosys' patenter i Europa er også tidligere blevet tilbagekaldt, og det havde allerede givet positive indikationer for Genmabs sag,« fortsætter han.

Morphosys havde krævet en erstatning for det salg, som allerede er kommet i kassen for Darzalex, der er et middel mod knoglemarvskræft, samt ti procent af det fremtidige salg. Anklagen fra det tyske selskab var relateret til antistoffer, som er i kræftmidlet Darzalex.

Det drejer sig om CD38-molekylet, hvilket er et molekyle, som Darzalex er i klasse med. Sidste år stoppede det tyske biotekselskab Morphosys sit udviklingsprogram for midlet MOR202, som var udset til at konkurrere med Darzalex.

Morphosys har mulighed for at appellere afgørelsen, og det tyske selskab har fortalt, at det er skuffet over afgørelsen, og at det holder alle muligheder åbne. Ifølge Simon Hagbart Madsen er der dog ikke en stor sandsynlighed for, at sagen i sidste ende bliver appelleret.

»Man kunne forestille sig, at Morphosys i højere grad ville fokusere ressourcerne på at udvikle deres egne medikamenter i nye indikationer. For det er også omkostningsfyldt at føre denne form for retssager,« siger Simon Hagbart Madsen.