Generel optimisme gav ny aktiestigning

De danske aktier steg over en bred kam mandag, og selv om udsvingene generelt ikke var store, sluttede hele 16 ud af 20 aktier i C20 Cap-indekset med plusser.

Læs mere
Fold sammen
Det toneangivende danske aktieindeks steg samlet med 0,35 pct. til 655,65 og byggede dermed videre på fredagens mindre stigning, der kom i land efter en positiv arbejdsmarkedsrapport fra den amerikanske side af Atlanten.

Rapporten var den seneste af en stribe pæne nøgletal fra den amerikanske økonomi, der kan indikere, at en reel bedring er godt undervejs, og det fik for en gangs skyld markederne til også at reagere positivt.

- Det lader til, at markedet delvist er begyndt at indprise, at Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) vil skrue ned for lempelserne. De fleste regner med, at en nedtrapning er rykket tættere på, men aktierne stiger alligevel, og det har vi ikke set før. Måske mener markedet, at økonomien er blevet så stærk, at aktierne godt kan stige, selv om centralbanken fjerner noget af støtten, siger Jesper Bamberger, der er aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Pandora glimtede klarest af alle eliteaktier mandag med sin stigning på 2,1 pct. til 283,80 kr. Smykkeselskabet har fået rosende ord med på vejen fra et par store børshuse.

Eksempelvis har britiske HSBC løftet sit kursmål for Pandora til 340 kr. fra tidligere 265 kr., mens anbefalingen fortsat er i positivt terræn på "overvægt". Fra Nordea lyder det samtidig, at Pandora meget vel kan glæde sine investorer med endnu en opjustering i indeværende regnskabsår.

- Vi venter en vækst i omsætningen på 24 pct. i fjerde kvartal i forhold til sidste år, mens Pandora og markedet venter henholdsvis 11 pct. og 19 pct. Med blandt andet introduktionen af en helt ny kollektion, der indeholder et nyt armbåndskoncept, forventer vi et godt julesalg, der kan afstedkomme endnu en opjustering fra Pandora i år, skrev Nordea således i sit morgenbrev mandag.

De få faldende aktier mandag bestod af Novo Nordisk, Topdanmark, Mærsk A og Danske Bank, der faldt med henholdsvis 0,1 pct., 0,1 pct., 0,2 pct. og 0,4 pct. -dog uden de store nyheder.

Uden for C20-indekset var det endnu en dårlig dag for Sydbank, der i sidste uge måtte oplyse markedet om ekstra nedskrivninger på 500 mio. kr. Mandag tog banken bladet fra munden og fortalte om baggrunden for nedjusteringen, der efter eget udsagn skyldtes en fejl fra ledelsen.

- Når det kommer til landbruget, fik vi et påbud om at bruge en konkret model, når det kom til vurderingen af driftsbygninger. Den model fulgte vi frem til langt ind i 2013. I starten af året kiggede vi på nogle specifikke engagementer, hvor vi fik nogle vurderinger fra DLR Kredit. De passede meget godt med den virkelighed, vi oplevede, siger Bjarne Larsen, der er bankdirektør med ansvar for kredit hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Det fik Sydbank til at indføre DLR Kredit-modeller i sin risikovurdering.

- Der, hvor vi lavede den store fejl, var, at vi ikke fik ændringen tjekket af ordentligt internt i vores organer som kreditstyringsudvalget, ledelsen og bestyrelsen. Det var en fejl, men det gled lige så stille ind i takt med, at årsregnskaberne kom ind. Vi betragter lidt DLR som en ekspert på landbrug, men det ændrer ikke ved, at det var en fejl, siger Bjarne Larsen og fortsætter:

- Vi burde have konfereret det af med Finanstilsynet. Det er en fejl, og vi har selvfølgeligt sikret os, at det ikke kan ske igen.

Sydbank-aktien faldt for ottende børsdag på stribe. Mandag blev nedturen på 0,8 pct. til 141,80 kr., og dermed har aktien nu tabt 9 pct. over de seneste otte handelsdage.

Exiqon skuffede sine aktionærer med en nedjustering af forventningerne til hele 2013. Selskabet venter nu en omsætning på 125-128 mio. kr. mod tidligere ventet 130 mio. kr., mens driftsresultatet (EBITDA) nu ventes at blive negativt med cirka 5 mio. kr. mod den tidligere forventning om et positivt resultat.

Exiqon-aktien sluttede uændret i 8,20 kr. efter at have ligget lidt højere inden meddelelsen.