Gælden i Mærsk eksploderer

Ikke nok med at der er røde tal på bundlinjen i A.P. Møller-Mærsk, så stiger selskabets gæld også voldsomt og er nu på over 100 mia. kr., hvilket koster virksomheden dyrt. (Opdateret 9.24)

A.P. Møller-Mærsks hovedkvarter på Esplanaden i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Samtidig med at indtjeningen svigter i Mærsk så stiger selskabets gæld også voldsomt.

Ved udgangen af juni var den rentebærende gæld i Mærsk således hele 101,5 mia. kr., hvilket er en voldsom stigning siden samme periode 2008, hvor Mærsk skulle betale renter af godt 65 mia. kr.

En voksende gæld kombineret med en faldende indtjening har vist sig at være en farlig cocktail det seneste år, hvor bankerne typisk er langt mere opmærksomme på, om virksomhederne er i stand til at betale af på deres store lån.

Alternativ finansiering

I første halvår af 2009 var den store gæld med til at tyngde Mærsk betydeligt idet selskabet betalte over 3 mia. kr. i såkaldte ”finansielle poster”, som blandt andet dækker over rente til bankerne.

A.P. Møller – Mærsk-ledelsen kalder gruppens finansielle beredskab for ’tilfredsstillende’, men erkender, at koncernen agerer i en ny økonomisk virkelighed, hvor det kan blive nødvendigt, at finde nye måder at hente penge på.

Derfor vurderer ledelsen, om koncernen på et tidspunkt skal finde alternativ finansiering i form af en entre i obligationsmarkedet for at sikre et godt finansielt grundlag og et langsigtet beredskab.

”Mærsk har tab, der skal finansieres samtidig med, at man foretager massive investeringer især i olieforretningen og APM Terminals. Når man investerer massivt i den slags, så tager det mange år, før det giver afkast, men det skal nok komme,” siger Mærsk-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Især er det søgningen efter nye oliefelter, som skal give Mærsk profit på den længere bane, da den potentielt meget attraktive forretning lider under, at nogle felter kan være udtømt om nogle år.

Se regnskabet her (eksternt link, engelsk)


Fik du læst:

Billedserie: Mærsks benhårde rådgivere

Mærsk Mc-Kinney Møller inspicerer selv Føtex

Danmarks 50 rigeste


Fik du læst: