Fyringsvarsler falder i Danmark

Antallet af fyringsvarslinger faldt fra fra 1019 personer i juni til 579 personer i juli. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Læs mere
Fold sammen

- Det var 3. måned i træk med fald i antallet af fyringsvarslinger, og vi ser nu det laveste niveau for antallet af fyringsvarslinger siden maj 2008. Set siden januar i år, hvor antallet af fyringsvarslinger toppede på 5693 personer, har vi set en reduktion i fyringsvarslingerne på hele 90 pct., skriver Sydbank i en kommentar.

Dagens tal er ubetinget godt nyt for arbejdsmarkedet og understreger nok engang, at de panikagtige tilstande på arbejdsmarkedet er aftagende.

Det mener Danske Bank cheføkonom, Steen Bocian, ligeledes.

- Dagens tal indikerer derfor bestemt ikke, at arbejdsmarkedet er ved at vende. Men de understøtter trods alt en forventning om, at tempoet hvormed ledigheden kommer til at stige bliver lavere i 2. halvår end i 1. halvår, skriver han og konstaterer: Det er trods alt positivt.

- Antallet af fyringsvarslinger langt fra nogen perfekt indikator for udviklingen i ledigheden. Det fik vi også en påmindelse om i juni måneds ledighedstal, hvor ledigheden pludselig steg noget mere end i maj måned, konstaterer Sydbank.

Der vil dog næppe blive tale om så dramatiske fyringsrunder, som vi så i starten af året, men der er ingen tvivl om, at eksempelvis de 11.684 personer på arbejdsfordeling i juni med supplerende dagpenge i op til 13 uger og de 4883 personer med supplerende dagpenge i over 13 uger befinder sig en udsat position, hvor risikoen for fyring på et senere tidspunkt er overhængende.

- Samlet set ændrer dagens tal ikke på vores vurdering af, at ledighedsstigningerne vil fortsætte gennem 2009 og 2010, som en reaktion på, at dansk økonomi fortsat vil opleve vækstrater under det "normale", konkluderer Sydbank.

Sydbanks nuværende prognose peger på en ledighed på cirka 130.000 personer mod slutningen af i år og stigende til cirka 160.000 personer mod slutningen af 2010.

Også Danske Bank venter 130.000 ved årets udgang.

- Efter vores vurdering vil ledigheden stige til over 130.000 ved årets udgang. Det er dog også et noget lavere tempo, end hvad vi så i 1. halvår, skriver Steen Bocian.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )