Futures peger lidt opad

Behersket optimisme præger stemningen op til åbningen af det amerikanske aktiemarked mandag eftermiddag.

Futures for de tre store aktieindeks stiger ca. 0,2 pct., efter at det brede S&P 500 aktieindeks sluttede sidste uge på det højeste niveau siden 2007 i 1502,96.

En stigning for den amerikanske ordreindgang for varige goder på 4 pct. i december lægger et solidt fundament til kursløft. Ikke alene er stigningen dobbelt så stor som ventet - niveauet er også det højeste siden december 2007.

Handlerne har på forhånd fået friske regnskabstal for Caterpillar, der er konjunkturafhængig storleverandør af entreprenørmaskiner. Det gik ikke helt så godt som ventet blandt analytikerne, der forudså et kvartalsoverskud på 1,70 dollar per aktie justeret for ikke-sammenlignelige poster. Men overskuddet blev kun 1,46 dollar per aktie. Til gengæld ligger Caterpillars skøn for 2013 tæt på analytikernes. Overskuddet ventes at blive 7-9 dollar pr. aktie ud af en omsætning på 60-68 mia. dollar. Selskabet venter bedre vækst i anden halvdel af indeværende regnskabsår.

I formarkedet ligger Caterpilar-aktien til en kursstigning på 2,5 pct. efter et fald fredag på 1 pct.

Café-selskabet Starbucks ligger i formarkedet til en stigning på 3,8 pct. Selskaber varsler, at det måske vil stoppe sine investeringer i Storbritannien, hvor premierminister David Cameron har angrebet selskabets lave skattebetalinger. Angrebene er unfair, mener Starbucks ifølge Sunday Telegraph

Ford må forudse et kursfald på 1,5 pct. at dømme efter formarkedet. Aktien handles mandag uden udbytte på 10 cent. Men bilkoncernens aktiekurs hjælpes heller ikke af en nedgradering af anbefalingen fra Buckingham Research fra "neutral" til "underperform".

AK Steel og Century Aluminum falder i formarkedet henholdsvis 3,2 pct. og 4,9 pct. efter en nedgradering af anbefalingen hos Goldman Sachs fra "neutral til "sælg"