Frygtmåleren slår kraftigt ud efter IT-nedtur på Wall Street

Tumulten er tilbage på aktiemarkederne, efter at teknologiaktierne mandag fik prygl og rejste bekymringer om, at det tiårige aktieopsving er ved at være slut.

Wall Streets frygtmåler, det såkaldte VIX indeks, steg kraftigt mandag, da teknologiaktier blev sendt mod jorden. Foto: AFP PHOTO/Don Emmert/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

Aktieinvestorer, spænd sikkerhedsselen – de næste måneder tyder på at blive en vild rutsjebanetur.

Efter at amerikanske teknologiaktier igen mandag raslede ned, står det i stigende grad klart, at volatiliteten og de store sving på aktiemarkederne er tilbage og vil dominere aktiviteten i den nærmeste fremtid. Det amerikanske Nasdaq-indeks lukkede 2,8 pct. lavere trukket ned af Apples fem procents fald, der kom på ryggen af usikkerhed over teknologi-gigantens fremtidige iPhone-salg.

Turbulensen i teknologiaktierne har også spredt sig til resten af markedet og fået VIX-indekset – Wall Streets såkaldte frygtmåler, der viser usikkerheden på aktiemarkedet – til at slå ud.

Frygtindekset steg 18 pct. mandag og er nu klatret 85 pct. i år, så det har kurs mod den største årlige stigning siden 2007, kort før finanskrisen brød i lys lue. VIX har de seneste år lullet rundt på et stabilt niveau med aktier, der støt og roligt er kravlet i vejret. Men den tendens er vendt og indikerer en mere turbulent fremtid på aktiemarkederne.

»Volatiliteten er her for at blive i hvert fald indtil slutningen af året. Der er en begyndende tro på, at vi måske har set slutningen på de store gevinster i FANG-aktier. Det betyder ikke nødvendigvis, at alle teknologiaktier vil falde herfra, men der er nogle af de gyldne aktier, der ikke længere vil outperforme,« siger Jasper Lawler, researchchef hos handelsplatformen London Capital Group.

FANG er forkortelsen for de store amerikanske techaktier Facebook, Amazon, Netflix og Google, hvis moderselskab nu hedder Alphabet. Store fald for den gruppe var også en af faktorerne bag oktobers blodbad på de internationale finansmarkeder, hvor Nasdaq led sit største månedlige fald siden 2008.

Teknologifald varsler om større aktienedtur

Spørgsmålet blandt investorer er derfor nu, om de store svingninger er den nye normal, og om markedet simpelthen har toppet. Teknologiaktierne har netop været drivkraften bag de seneste ti års solide aktiegevinster, så hvis sektorens præstation flader ud, kan det se sort ud for det bredere marked, forklarer Jasper Lawler.

»Teknologi har været den ledende sektor, og markedet kæmper for at finde ud af, hvad der tager over. Når vi kigger ind i næste år, ser vi ikke noget, der kan tage over fra tech-aktierne, og som resultat kan vi godt komme til at se et stort fald i det bredere marked,« siger han.

Researchchefen tror ikke på en tilbagevenden til rekordlave niveauer, men et fald på 20 pct. fra 2018s højeste niveauer er ikke urealistisk.

»Det bliver ikke en katastrofe, fordi aktierne er steget meget de seneste år,« konstaterer Jasper Lawler.

Store fald på markederne bliver ofte efterfulgt af »buy-the-dip«-adfærd, hvor investorerne køber aktier, der er blevet solgt kraftigt ud af. Det betyder, at markedet hurtigt retter sig igen, og investorerne scorer gevinsten. Den tendens kom også til udtryk efter oktoberdykket, men aktiemarkederne nåede ikke tilbage til deres sommerhøjder, før de igen bragede nedad mandag.

Det betyder dog ikke, at man som investor skal holde sig helt væk, men at man skal være mere selektiv, når man handler, siger Jasper Lawler.

»Du kan ikke længere bare købe indekset og forvente, at det stiger. Men du kan købe de enkelte aktier, der er blevet slået hårdt tilbage og kigge mere på virksomhedernes individuelle styrker,« siger han.

Bernard Aybran, investeringschef hos Invesco Asset Management i Paris, der forvalter 5,2 billioner kroner, forventer også, at aktiemarkederne bliver mere nervøse, men forudser ikke dramatiske nedture. Det er, fordi han overordnet ser optimistisk på udsigterne for amerikansk økonomi, og kun indtil videre har konstateret advarselsflag i boligmarkedet, som han dog ikke forventer spreder sig.

»Det spørgsmål, vi stiller os selv som investorer, er: Kommer der en recession? Indtil videre ser vi ikke nogen tegn på en recession, hverken i USA eller på verdensplan,« siger Bernard Aybran.

»Den eneste bekymrende faktor er stigende statsrenter, men indtil videre ligner det ikke, at det er for hårdt for virksomhederne at betale deres renter. Så vi ser ikke nogen fundamentale tegn på, at aktieopsvinget er ved at stoppe,« mener investeringschefen.