Frygt for gæld udløser markant uro

Finansmarkederne har mandag eftermiddag fået sig en regulær forskrækkelse og reagerer med kursfald på aktier og obligationer, mens guldet har sat kurs mod rekord, efter Standard & Poor's har sat USA's langsigtede kreditvurdering under observation med henblik på en mulig nedjustering.

Foto: ANDREW GOMBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Tyskland falder det toneangivende DAX-indeks yderligere ca. 1 pct.point og ligger samlet 2,1 pct. lavere for dagen. Det franske CAC 40-indeks er faldet 2,4 pct., og det britiske FTSE 100-indeks ligger 1,9 pct. nede.

- Det, der er det afgørende i det her, er, at det sker for USA og for de amerikanske statsobligationer. Der rykkes ved det aktiv, der anses for at være verdens sikreste, og det skal helst ikke nedjusteres. Man piller simpelthen i fundamentet for de finansielle markeder, og i det som alt værdisættes mod, siger seniorstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, til Ritzau Finans.

Han understreger dog, at Standard & Poor's alene har sat USA's langsigtede kreditvurdering på "negative outlook", hvilket betyder, at kreditvurderingen risikerer at blive nedjusteret på længere sigt og ikke at det nødvendigvis sker. Advarslen er samtidigt mindre vidtrækkende, end hvis USA's kreditvurdering var sat på "negative watch", hvilket typisk betyder, at der sker noget ofte inden for omkring tre måneder.

Advarslen fra Standard & Poor's gælder USA's langsigtede kreditvurdering "AAA". USA's kortsigtede kreditvurdering "A-1 " fastholdes og er ikke i farezonen for en nedjustering.

Ud over kursfaldene på aktiemarkederne har markedsdeltagerne mandag reageret ved en svækkelse af dollar mod især schweizerfranc, mens guldprisen er hoppet i rekord og en overgang handlede så højt som 1498 dollar pr. ounce. Endelig er renten på den tiårige amerikanske statsobligation sprunget i vejret med 6 basispoint til 3,43 pct. for en nedjustering.