Frikendt for kursmanipulation efter seks år

Bagmandspolitiet har lidt nederlag i en sag mod finansmanden Jens Erik Høst, mangeårig indehaver af investeringsselskabet Small Cap Danmark, som er pure frikendt for kursmanipulation og mandatsvig i Københavns Byret.

Københavns Byret Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Finansmanden Jens Erik Høst, som er indehaver af inveteringsselskabet Small Cap Danmark, er blevet pure frikendt i byretten for kursmanipulation og mandatsvig. Det er næsten seks år siden, at Finanstilsynet meldte Jens Erik Høst til politiet, som først blev tiltalt i 2015 - og altså frifundet for et par uger siden i Københavns Byret.

Bagmandspolitiet krævede ellers både fængsel og bøde til Jens Erik Høst samt bødestraf til tre af hans selskaber. Derudover ønskede politiet at konfiskere knap 400.000 kr. hos det Høst-kontrollerede selskab Pagajo ApS.

Jens Erik Høsts forsvarer Karoly Nemeth er forarget over, at bagmandspolitiet har brugt så lang tid på sagen og »endnu engang tabt en kursmanipulationssag på gulvet«, som han udtrykker det:

»Det, der er det mest forargelige er, at anmeldelsen fra Finanstilsynet stammer tilbage fra 2011. Anklageskriftet blev først udarbejdet i april 2015, og så har sagen kørt i Københavns Byret, hvor den første hovedforhandling blev aflyst, fordi dommeren blev langtidssygemeldt. Sagen har således stået på i seks år til stor belastning for Jens Erik Høst,« siger Karoly Nemeth.

Anklagerne om kursmanipulation og mandatsvig drejer sig om købsordrer på aktier i to af fondsbørsens illikvide aktier,  Egetæpper og Rias B i 2009 og 2010, som Jens Erik Høst lagde ind på vegne af en række selskaber i sin koncern i 2009 og 2010.

Købsordrerne matchede salgsordrer indlagt af et af hans andre selskaber, og Jens Erik Høst optrådte således som både køber og sælger af de samme aktier. Bagmandspolitiet mente, at Jens Erik Høsts selskab Pagajo ApS profiterede af handlerne, og på den baggrund tiltalte politiet Jens Erik Høst for kursmanipulation under særligt skærpede omstændigheder og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.

Men byretten fandt, at køber- og sælgerselskaberne var selvstændige juridiske personer. Der var således ingen juridisk eller økonomisk forbindelse mellem selskaberne. Alle bud og handler skete da også i overensstemmelse med en langsigtet investeringsstrategi, og ingen af de indkøbte aktier blev solgt sidenhen. Anklagemyndigheden mente ellers, at Jens Erik Høst havde udnyttet sin adgang til at handle på vegne af Small Cap Danmarks A/S og Investeringsforeningen SmallCap Danmark imod selskabernes tarv, fordi selskaberne betalte for høj en pris for aktierne, som blev solgt til Pagajo.

Jens Erik Høst stiftede Small Cap Danmarks A/S i 2000, men valgte i 2014 at fratræde som direktør i en alder af 67 år som led i et generationsskifte. Pagajo ApS, som nu afkræves næsten 400.000 kr., er ejet af Jens Erik, Lea, Christopher og Victoria Høst. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Erik Høst.

Statskassen skal betale i alt 750.000 kr. plus moms i advokatsalær. Ifølge advokat Karoly Németh bliver sagen ikke anket af anklagemyndigheden.