Frigast tilfreds med nyt ledelseshold

Axcel-chef Christian Frigast er særdeles tilfreds med det ledelseshold, der kommer til at drive smykkevirksomheden Pandora fremover.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frigast, der er næstformand i bestyrelsen, var tilbage i 2010 med til at føre Pandora på børsen på vegne af kapitalfonden Axcel, og selvom noteringen var en stor succes i første omgang, kom der siden grus i maskineriet med en stor nedjustering i 2011, der førte til fyring af selskabets daværende direktør.

Og torsdag kan selskabet så præsentere sin femte administrerende direktør siden børsnoteringen, idet Scandinavian Tobacco-direktør Anders Colding Friis overtager posten efter Allan Leighton til marts næste år i det, selskabet selv betegner som et "kontrolleret generationsskifte".

- Han har vist, at han både er en dygtig leder, og han har vist, at han kan tjene penge. Det er en global virksomhed, han driver. Det er det, vi lægger vægt på som bestyrelse, siger Christian Frigast om Anders Colding Friis.

Christian Frigast fremhæver desuden, at kontinuiteten er sikret med det kommende ledelsesskifte i Pandora. Det samme er efter hans opfattelse den internationale profil, selvom det ved første øjekast ser ud til, at Pandora-toppen bliver mere dansk, når Arla-chef Peder Tuborgh afløser italieneren Marcello Bottoli som bestyrelsesformand, og Anders Colding Friis bliver administrerende direktør efter briten Allan Leighton.

- Søgekriterierne har været kvalifikationer. Det at være international og have drevet virksomheder globalt. Kriteriet dansk eller skandinavisk har stået meget langt nede på listen, siger Christian Frigast.

- Vi er børsnoteret i Danmark, men det er kun 1 pct. af vores omsætning, der ligger i Danmark. Det er ikke nogen ulempe, at man forstår miljøet her, men det er det internationale, der er det vigtige, tilføjer bestyrelsesnæstformanden.

Han påpeger endvidere, at der fortsat er mange forskellige nationaliteter repræsenteret i bestyrelsen.

Når valget så lige er faldet på Anders Colding Friis skyldes det blandt andet, at han har erfaring med salg af såkaldte "fast moving consumer goods", og selvom cigaretter og pibetobak er noget helt andet end smykker, er Christian Frigast ikke i tvivl om, at Anders Colding Friis' erfaringer vil komme Pandora til gavn.

- Han har lært at arbejde i en meget hård branche. Og han har også vist i sin karriere, at han har kunnet skifte mellem forskellige brancher, siger Frigast.

Om Arla-chef Peder Tuborgh fremhæver Frigast især, at han har formået at sikre indtjeningen i en særdeles konkurrencepræget og prisfølsom branche.

- Peder er en fremragende leder, Peder driver en af de mest succesfulde danske virksomheder, som er overalt i verden. Og der er ingen tvivl om, at det er en virksomhed, hvor man skal være rigtig dygtig for at tjene penge, siger Frigast.

- Og så har han efter vores vurdering de rigtige menneskelige egenskaber til at sætte sig for bordenden i en bestyrelse, tilføjer han.

Christian Frigast understreger, at bestyrelsen gerne havde ventet længere på den rette mand. Allan Leighton sagde da også så sent som for et år siden til Ritzau Finans, at han håbede at blive afløst inden for tre år.

- Vores job er som en fodboldtræners: Hele tiden at kigge en sæson frem. Og hvis der så viser sig nogle muligheder, så slår vi til, forklarer Frigast om timingen.

Han understreger desuden, at Leighton først træder tilbage til marts og desuden fortsætter i bestyrelsen.

- Dermed har vi det, der har været et mantra for os, nemlig kontinuitet, så der ikke er noget, der forsvinder.

Axcel har siden børsnoteringen solgt en del af sine Pandora-aktier og ejer ifølge sin hjemmeside i dag 4 pct. af smykkeselskabet.