Fremtidshåb trumfede nutidens kvaler for FLS

På trods af, at FLSmidth i sit halvårsregnskab leverede resultater, der ikke er set dårligere i årevis, bragede aktien fredag op næsten 10 pct. Mens nutiden ser grum ud skulede investorerne mod fremtiden, hvor en større effektiviseringsplan skal skaffe bod og bedring.

Samlet lukkede det toneangivende C20 Cap-indeks i et marginalt plus, dog trukket ned af A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk. Indekset steg marginalt til indeks 615,11 og mindskede dermed ugens fald til 0,4 pct. fra 617,55 ved luk fredag sidste uge.

FLSmidth gjorde sit for at holde indekset i plus med en stigning på 9,8 pct. til 320,80 kr., det højeste niveau siden maj. Tallene for andet kvartal var ellers langt, langt fra det ventede i markedet ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt. Store nedskrivninger, blandt andet af det australske nyindkøb Ludowici, satte sine tydelige spor.

Nettoresultatet faldt til 143 mio. kr. i kvartalet mod ventet i markedet 246 mio. kr. Det blev skabt på baggrund af en omsætning på 6,5 mia. kr. og et driftsresultat, EBITA, på 287 mio. kr. mod ventet i markedet ifølge SME Direkt 486 mio. kr. Det blev krydret med en nedjustering, så FLSmidth nu ser en omsætning for helåret på 26-28 mia. kr. mod tidligere 27-30 mio. kr. og en driftsmargin på 4-5 pct. mod tidligere 8-10 pct.

- Det var vel det tætteste, vi kommer på en perlerække af dårlige nyheder. Der er en nedjustering, et afbrudt salg af Cembrit, nedskrivninger af varebeholdningen og en stor nedskrivning af Ludowici. Det er en kraftig degradering af FLSmidths indtjeningsbase, og man taler efterhånden meget defensivt om markedet og den afmatning, der er i gang, siger Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Samtidig med, at de triste tal tikkede ind, præsenterede FLSmidths nye administrerende direktør, Thomas Schulz, en hård spareplan, der vil betyde en afsked med 1100 af selskabets omkring 16.000 ansatte. Derudover vil op mod 20 kontorer blive lukket, og urentable kontrakter stoppes. Effektiviseringerne ventes ifølge regnskabet at resultere i engangsomkostninger på 500 mio. kr, heraf 350 mio. kr. i år, men en årlig EBITA-forbedring på 750 mio. kr. med fuld virkning fra og med 2015.

- Det er en meget effektiv tysker, der er kommet til FLSmidth. Det er de rigtige steder, han tager fat, og han gør det med respekt for de forretningsområder, som FLSmidth har, og som i mange år har skaffet gode resultater til selskabet, siger Jakob Pedersen.

Aktiemarkedet var da også mere end parat til at kigge forbi tallene og ud mod fremtiden.

I den modsatte ende af indekset faldt aktierne i A.P. Møller - Mærsk tilbage på trods af, at nye positive analytikerreaktioner på regnskabet fredag tikkede ind. Kepler Cheuvreux indledte dækning af Mærsk med anbefalingen "køb" og kursmålet 57.500 kr., mens norske Sparebank hævede sin anbefaling til "neutral" fra "sælg" og kursmålet til 50.000 kr. fra 35.000 kr.

De seneste tal fra spotraterne mellem Asien og Europa viste dog et fald på 7,2 pct. til 1238 dollar per tyvefodscontainer, det laveste niveau i to måneder, ifølge SCFI.

Mærsks B-aktie faldt med 1,5 pct. til 49.080 kr. Det er dog fortsat 9,7 pct. over kursen før halvårsregnskabet fredag, 44.760 kr, der viste en makant bedre indtjeningsevne end ventet i Line.

I den bedre ende steg Vestas med 1,4 pct. til 112,20 kr. Det efter at S&P hævede sin anbefaling til "hold" fra "sælg" og sit kursmål til 125 kr. fra 52 kr. SEB løftede i samme moment sit kursmål for Vestas til 130 kr. fra 93 kr.

Også uden for C20 var der nyheder fredag.

Auriga steg med 4,8 pct. til 195,50 kr. efter sit regnskab torsdag - hjulpet af, at Nordea øgede sit kursmål til 210 kr. fra 190 kr. Torsdag steg aktien med 4,2 pct.

Derimod måtte Skako, der laver industrielt vibrationsudstyr og betonproduktionsudstyr, tage en lige højre, da regnskabet for andet kvartal viste et underskud.

Omsætningen i andet kvartal endte på 84,5 mio. kr. mod 94,6 mio. kr. i samme periode året før. Resultatet før skat blev et underskud på 6,2 mio. kr. mod et overskud 3,3 mio. kr. På bundlinjen blev underskuddet 7,6 mio. kr. mod et overskud på godt 2 mio. kr. i andet kvartal 2012.

- Udviklingen i Skako Vibration er positiv, og markedsudbygningen kører efter planerne. Ordreindgangen i Skako Concrete steg i 1. halvår 2013, men den meget lave ordrebeholdning ved indgangen til 2013 har medført et betydeligt tab i divisionen, forklarer Finn Buus Nielsen, der er administrerende direktør i Skako.

Skako nedjusterer i regnskabet forventningerne til 2013. Selskabet venter nu et nulresultat af den primære drift i år, grundet problemerne i Concrete. Tidligere ventede Skako et stigende aktivitetsniveau samt et "forbedret resultat" i forhold til 2012, hvor nettoresultatet endte på 7,7 mio. kr.

Investorerne appetit på aktierne i selskabet var også tæt på nul og kursen dykkede med 14,7 pct. til 25 kr.

/ritzau/FINANS