Fredagsfald fra start på fondsbørsen

Fredagens åbning af fondsbørsen i København følger tendensen fra den asiatiske handel og byder på indeksfald fra start.

Det samlede C20 Cap-indeks falder 0,2 pct. til indeks 584,9.

For A.P. Møller - Mærsk er fredag store containerratedag. Den ugentlige offentliggørelse af data fra Shanghai Shipping Exchange vil afsløre, hvor stor en del af ratestigningerne på Asien-Europa-ruterne fra den 1. juli, der stadig hænger ved.

I sidste uge faldt raterne med 56 dollar per tyvefodscontainer til 1290 dollar. Flere rederier, herunder Maersk Line, har varslet nye prisløft fra den 1. august.

Mærsk-aktierne falder henholdsvis 0,1 og 0,2 pct. for A- og B-aktien til 40.880 kr. og 43.120 kr.

Kæmpebanken Citigroup har hævet sin anbefaling af Nordea-aktien til "køb" fra tidligere "neutral". Samtidig ryger kursmålet et nøk i vejret til 10,50 euro per aktie fra tidligere 9,25 euro. Det skriver Reuters ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Nordea-aktien stiger fra åbningen sammen med kun en håndfuld andre aktier i eliteindekset. Aktien stiger 0,1 pct. til 70,25 kr.

FLSmidth har dagen efter kurslussingen i kølvandet på Atlas Copco-regnskabet fået yderligere sektornyt fra hinsides Øresund. Konkurrenten Sandvik kom med regnskab fredag morgen, og resultaterne var nogenlunde som ventet.

Lige over FLSmidth ligger Novozymes, der åbner i rødt for fjerde gang i løbet af hele juli. Aktien falder 0,8 pct. til 197,8 kr.

Sandvik fik et overskud før skat på 2466 mio. skr., hvor analytikerne ifølge estimater indsamlet af svenske SME Direkt havde ventet et overskud på 2415 mio. skr. Minedivisionen leverede et overskud på driften på 1153 mio. kr., hvilket svarer til et fald på 36 pct. fra andet kvartal 2012.

FLS-aktien falder fra start med 0,4 pct. til 270,5 kr. per aktie.

Lige over FLSmidth ligger Novozymes, der åbner i rødt for fjerde gang i løbet af hele juli. Aktien falder 0,8 pct. til 197,8 kr.

Novo Nordisks amerikanske notering sluttede med kursfald på Wall Street torsdag. Koncernens ADR'er lukkede med et minus på 0,3 pct. i 163,60 dollar, og med en dollarkurs fredag morgen på 5,6775 kr. svarer det til en lukkekurs på 928,84 kr. Torsdag lukkede Novo Nordisk i 934 kr. i København.

Novo Nordisk falder i København med 0,2 pct. 932,5 kr. per aktie.

For den evigt-volatile Vestas-aktie kommer der vigtige sektornyheder, når konkurrenten General Electric fra USA aflægger regnskab klokken 12:30. Fokus kommer til at være på ordreindgangen, da der de sidste måneder har været tegn på, at investeringsniveauet er ved at trappe en smule op inden for vindindustrien.

Vestas åbner 0,1 pct. lavere i kurs 94,25.

Uden for C20-indekset skal Matas-aktien til at stå på egne ben på fondsbørsen, da stabiliseringsperioden efter børsnoteringen er blevet afsluttet. Det oplyser Matas om i en fondsbørsmeddelelse.

Morgan Stanley var stabiliseringsagent i forbindelse med udbuddet og noteringen af Matas-aktier, og storbanken har tre gange været med til at holde aktiekursen oppe. Der er tale om datoerne 3., .4. og 5. juli, hvor Morgan Stanley har købt aktier til omkring noteringskursen på 115 kr. per aktie.

Stabiliseringsperioden afsluttes før tid, da den var sat til at udløbe 26. juli. Matas falder fra start til 122,5 kr. - et fald på 0,4 pct.

Danske Andelskassers Bank er gået til bekendelse og har indrømmet fem tilfælde af ulovlig lånefinansiering. Det skriver Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi. Banken lover at kompensere de berørte kunder, og aktien falder 6,1 pct. til 7,7 kr. fra start.

Æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann har desuden fået konkurrent-nyt fredag fra finske Huhtamäki, der kom gennem andet kvartal med et skuffende resultat i forhold til markedets forventninger.

Huhtamäki landede et driftsoverskud, EBIT, på 41,9 mio. euro, hvor analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet etplus på 51,5 mio. euro. Hartmann-aktien handles ikke fra start og ligger dermed uændret til 132 kr. per aktie.

/ritzau/FINANS