Fredagsaktierne lukker lidt lavere

Det blev til en lille minus på kontoen for de danske eliteaktier i C20-indekset.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag var som dagene har været hele ugen: Stille og rolige med et samlet aktiemarked, der faldt lidt. I ugens løb er det toneangivende aktieindeks faldet små 3 pct.

Risikoappetitten er forduftet og markedet bruger tid på at fordøje årets stigninger og årsregnskaberne fra selskaberne, der stort set alle er landet. Skuffende PMI-tal fra Kina og euroområdet udløste i løbet af ugen bekymring for, om den skrøbelige vending i den globale økonomi løber af sporet. Det er stadig det, der tynger.

Det danske aktiemarked lukkede fredag med et fald på 0,5 pct. i indeks 447,66. Trods faldet er indekset steget godt 14 pct. i år. Faldet var lidt større end ude i Europa, hvor indeksene ved dansk lukketid lå fra uændret til fald på 0,1 pct. for de tre største indeks.

Næste uge ser ikke ud til at blive mere spændende, selvom der er lidt nøgletal, som kan rykke. Det vurderer chefrådgiver i Nordea Claus Paaske Larsen over for Ritzau Finans.

Allerede mandag formiddag lander der ifo-tal fra Tyskland. Det kan pille lidt ved markedet. Ifølge Bloomberg News ventes marts-tallet for den samlede indikator af være uændret 109,6.

Tre udbyttebetalende C20-medlemmer, Nordea, Carlsberg og GN Store Nord holdt fredag C20 nede.

I Nordea fragik der 2 kr. i udbytte, mens kursen faldt 1,5 kr. til 51,15. Aktien var agterlanterne i indekset. Carlsberg lå også i den tunge ende af indekset. Der fragik 5,5 kr. i udbytte. Aktien faldt 4 kr. til 454,70 kr. I GN Store Nord var det fragåede udbytte på 27 øre. Aktien faldt 35 øre til 58,25 kr. Alle tre var blandt de syv aktier i indekset, der faldt.

A.P. Møller-Mærsk holdt indekset oppe, mens Novo Nordisk, indeksets tungeste aktie, trak den anden vej.

Maersk Line annoncerede torsdag et midlertidig stop for booking af transporter fra Nordeuropa til Asien på grund af ophobning af containere med varer til Asien. Et par opjusteringer fra internationale finanshuse torsdag sendte også aktien op fredag. A-aktien lukkede i toppen af C20 med en stigning på knap 1,7 pct. for begge aktier. B-aktien lukkede i 43.880 kr.

Novo Nordisk satte sig uden selskabsspecifikke nyheder. Aktien faldt 1,7 pct. til 781,50 kr.

Danske Banks analytikere vurderer, at Trygs aktier i den kommende tid vil blive dyrere, da forsikringsselskabet ikke længere skal handles med rabat i forhold til konkurrenterne. Af samme årsag hæver de anbefalingen på Tryg til "køb", hvor den tidligere hed "hold". Tryg steg 1,4 pct. til 317,60 kr.

Vestas endte med en stigning på 3 pct. helt i toppen af indekset i 60 kr.

Coloplast fik sit kursmål hævet til 1000 fra 920 hos SEB Enskilda, hvilket dog fortsat kun rækker til en "hold"-anbefaling. Aktien steg 0,8 pct. til 941,50.

Der var desuden et par regnskaber fra sidepapirerne.

Sanistål faldt på den konto med 2,1 pct. til 69 kr. Selskabet kom ud af 2011 med et resultat af primær drift før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 165,3 mio. kr. Resultatet ligger over selskabets seneste forventninger på 125-155 mio. kr. og er en forbedring fra 2010, hvor driftsresultatet blev på 110,5 mio. kr. Sanistål regner med at komme ud af 2012 med et overskud af primær drift (EBIT) inklusive effekten af eksproprieringen af selskabets ejendom i Silkeborg på mellem 135 og 165 mio. kr.

It-selskabet Trifork steg 6,4 pct. til 20 kr. efter sit regnskab. Omsætningen steg til 174,5 mio. kr. og viste dermed mere end 20 pct.s vækst. Målet om 180 mio. kr. blev dog ikke helt indfriet. Til gengæld levede driftsresultatet, EBITDA, fint op til forventningerne med en stigning til 28,1 mio. kr. fra 20,1 mio. kr. Trifork havde selv meldt en forventning om 28 mio. kr. ud.

Brøndby landede et underskud på 35 mio. kr., som ventet, men lover bod og bedring i indeværende år, hvor der ventes overskud før skat under visse forudsætninger. Aktien i fodboldklubben på den københavnske Vestegn lukkede 3,9 pct. højere i 16,10 kr.