Fredagsaktier: Ørsted topper lysegrønt C25 trods stort aktiesalg

Et hav af analyseændringer præger fredag morgen det danske aktiemarked, der ellers er åbnet med små udsving efter torsdagens store optur.

Særligt Vestas er i rampelyset efter et flot regnskab torsdag morgen, der sendte aktien til vejrs - og siden har udløst en række analyseændringer.

Ørsted er desuden helt i toppen, selv om en storaktionær har solgt en stor aktiepost i selskabet med rabat.

Generelt er udsvingene fredag noget mindre, end tilfældet var torsdag, men nyheden om, at USA og Kina gradvist vil tilbagerulle toldsatser over for hinanden, virker stadig let understøttende.

C25-indekset stiger fra start med 0,2 pct. til 1186,51.

Analysejusteringer kan påvirke

Blandt enkeltaktierne har Vestas siden sit regnskab torsdag, der udløste en kursgevinst på 11 pct., været genstand for stor opmærksomhed hos børshusene, der har haft de friske tal en tur gennem regnearkene.

Hos Deutsche Bank har det betydet en løftet anbefaling til »køb« fra »hold«, og samtidig er kursmålet skruet op til 700 kr. fra 610 kr.

Hos Handelsbanken mener analytikerne omvendt, at torsdagens store stigning bør benyttes som anledning til at hive stikkene hjem. Her er anbefalingen sænket til »sælg« fra »hold«.

Vestas-aktien fortsætter fredag morgen opturen med et løft på 0,3 pct. til 604 kr.

Ørsted er helt i toppen, selv om storaktionæren SEAS-NVE har solgt 9,53 mio. aktier i energiselskabet til 560 kr. stykket gennem en såkaldt accelereret bookbuilding.

Salget er sket med hjælp fra Danske Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Nordea.

Prisen på 560 kr. svarer til en rabat på 2,9 pct. i forhold til lukkekursen torsdag, men Ørsted stiger alligevel med 1,9 pct. til 588 kr. i den tidlige handel.

De 9,53 mio. aktier svarer til knap 2,3 pct. af den samlede aktiekapital i Ørsted, og SEAS-NVE vil efter salget eje 7,28 pct. af aktierne i Ørsted.

ISS kravler langsomt tilbage

Serviceselskabet ISS er også stadig i fokus efter sin store regnskabsskuffelse tidligere på ugen, hvor selskabet natten til onsdag nedjusterede sine indtjeningsforventninger. Efterfølgende faldt aktien onsdag med 20,1 pct.

Torsdag steg ISS igen 0,2 pct., og fredag lægges der yderligere 1,1 pct. til kursen, der afregnes til 147,05 kr. i den tidlige handel.

Efter regnskabet har Goldman Sachs hævet sin anbefaling til »neutra« fra »sælg«. Generelt har der været et hav af analysejusteringer for ISS siden skuffelsen.

DSV Panalpina har af britiske Barclays fået løftet sit kursmål til 800 kr. fra 750 kr. Storbanken har fortsat den positive anbefaling »overvægt«.

DSV Panalpina-aktien løftes 0,4 pct. til 723,40 kr.

Novo Nordisk har desuden fået løftet sit kursmål hos investeringsbanken Carnegie til 470 kr. fra 420 kr. Banken gentager sin positive anbefaling, der lyder på »køb«.

Novo-aktien stiger med 0,2 pct. til 379,90 kr.

Blandt de mindre aktier har G4S fået sænket sin anbefaling til »sector perform« fra »outperform« hos RBC. Kursmålet lyder nu på 17,32 kr. mod tidligere 17,35 kr., fremgår det af Bloomberg News.

G4S-aktien falder 2,7 pct. til 17,84 kr. fredag morgen.

Dagen derpå efter flotte GN-tal

Også GN afleverede torsdag morgen regnskab for tredje kvartal, og også her var der tale om pæne tal, der endte med at sende aktien op med 3,2 pct.

Derfor vil der også igen være opmærksomhed til GN i fredagens handel, hvor markedsdeltagerne har fået lidt tid til at lade informationerne synke ind.

DNB har siden regnskabet løftet sit kursmål for GN til 360 kr. fra 330 kr. og gentaget den positive anbefaling »køb«.

GN stiger fredag morgen 0,5 pct. til 308,20 kr.

Til gengæld er der ikke meget at forholde sig til i fredagens regnskabskalender, hvor højdepunkterne begrænser sig til et par udenlandske rapporteringer uden større interesse for danske selskaber.

For Mærsk-interesserede byder fredagen som vanligt på en temperaturmåling på spotpriserne på containerfragt fra Asien til en række destinationer i verden.

Og raterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa, hvor Mærsk sammen med schweiziske MSC er markedsleder gennem 2M-alliancen, steg med 5,9 pct. til 749 dollar per tyvefodscontainer (teu) i denne uge, viser en opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange.

I sidste uge steg raterne på ruterne med hele 19 pct.

Mærsks B-aktie falder i fredagens tidlige handel med 0,6 pct. til 9100 kr. Aktien er dog også steget de fem foregående børsdage.

/ritzau/FINANS