Fredagens obligationer: Stabil rentedag efter massivt torsdagshop

Fredag blev en stabil dag på rentemarkedet - specielt sammenlignet med torsdag, hvor den tiårige rente hoppede massivt.

Arkivfoto. Fredag blev en stabil dag på rentemarkedet - specielt sammenlignet med torsdag, hvor den tiårige rente hoppede massivt. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tiårige danske statsrente endte dog tæt på det dobbelte af sidste fredag.

Det toneangivende danske statspapir med udløb i 2025 endte med en rente på 0,37 pct. fredag - et enkelt basispoint højere end torsdag, hvor renten steg 12 basispoint. Sidste fredag var renten 0,20 pct.

Størstedelen af ugens rentestigning faldt efter det overraskende udfald af præsidentvalget i USA. Tirsdag, inden resultatet var kendt, var renten lige omkring 0,25 pct. Onsdag blev brugt til at finde ud af, hvilket ben markedet skulle stå på, før renten torsdag blev sendt op med 12 basispoint.

- Vi vurderer, at valget af Donald Trump vil være en "game changer". Den stærke tilbøjelighed til finanspolitisk ekspansion og inflationær politik er en skarp ændring fra dårligdommene i de seneste år, siger obligationschef Adam Donaldson fra Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg News og tilføjer:

- Det åbner døren for, at den amerikanske centralbank kan løfte renten i december, men også kan løfte renten hurtigere end tidligere ventet i 2017 og 2018.

Fredag var det amerikanske obligationsmarked - modsat aktiemarkedet - lukket på grund af Veterans Day.

Og markedet havde kun få nøgletal at klamre sig til.

Fra Tyskland kom der fredag morgen tal for forbrugerpriserne i Tyskland, hvor det som ventet blev til prisstigninger på 0,2 pct. i oktober sammenlignet med måneden før og 0,8 pct. sammenlignet med samme måned et år tidligere.

Også dette var helt som ventet ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Senere fredag landede en overraskende positiv foreløbig forbrugertillidsindikator fra University of Michigan for november. Indekset steg til 91,6 fra 87,2 i oktober. Blandt økonomerne var der ventet en indeksværdi på 87,9. Forventningsdelen af indekset steg til 82,5 fra 76,8 mod ventet 77,5.