Fredagens obligationer: Rentestigninger trods skuffende salgstal

De danske statsrenter endte med stigninger i fredagens handel, selv om et par tunge nøgletal fra USA ellers skuffede en smule.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme endte i 0,34 pct., hvilket svarer til en stigning på 3 basispoint i forhold til torsdagens lukkeniveau.

Også på de øvrige europæiske obligationsmarkeder var det rentestigninger i den størrelsesorden, der prægede billedet.

Inspiration kunne investorerne hente i eftermiddagens tal for det amerikanske detailsalg i december. Det endte umiddelbart med en lille skuffelse, idet salget steg med 0,6 pct. sammenlignet med november.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet en stigning på 0,7 pct. i forhold til måneden før.

Tager man bil- og benzinsalget ud, var der en helt flad udvikling i detailsalget i december, hvilket også var dårligere end ventet. Økonomerne havde her sat næsen op efter en fremgang på 0,4 pct.

Til gengæld blev begge tal for november opjusteret en smule. For detailsalget overordnet set blev fremgangen i november oprevideret til 0,2 pct. fra tidligere rapporteret 0,1 pct., mens tallet for salget eksklusive bil- og benzinsalget blev oprevideret til en fremgang på 0,3 pct. mod tidligere opgjort 0,2 pct.

Reaktionen blev umiddelbart rentestigninger for de fleste statspapirers vedkommende.

Samtidig - klokken 14.30 dansk tid - faldt der en opgørelse af producentpriserne i USA i december. De steg med 0,3 pct. på månedsbasis, hvilket var helt som ventet blandt økonomerne.

Endnu vigtigere var tallet for tillidsindekset fra University of Michigan, der ramte markedet klokken 16.00 dansk tid. Også det indeks skuffede i den foreløbige udgave for januar. Indekset viste således et fald til 98,1 fra 98,2 i december, mens økonomerne havde ventet en stigning til 98,5.